Затворено 200 школа због опасне болести

Више од 200 основних школа затворено је данас у Јужној Кореји у циљу спречавања епидемије блискоисточног респираторног синдрома (МЕРС), од којег су двије особе умрле, а 30 заражено, што је код становништва изазвало страх од ширења болести.

Свијет 03.06.2015 | 22:30
Затворено 200 школа због опасне болести

С обзиром на то да је Свјетска здравствена организација предвидјела да ће се јављати нови случајеви обољелих и да је Влада под притиском због неадекватног првобитног одговора на ширење синдрома, предсједница Парк Геун Хје сазвала је хитан састанак са високим здравственим званичницима и медицинским експертима како би направили свеобухватну стратегију за смјештање заражених у карантин, јавља АФП.

Током ноћи пријављено је пет нових случајева заражених вирусом МЕРС, што Јужну Кореју чини државом са највећим бројем обољелих послије Саудијске Арабије, гдје је 400 особа умрло од ове болести од 2012. године.

Пошто се свакодневно пријављују нови случајеви обољелих, ширење болести изазвало је панику код становништва и преплашене грађане навело да гомилају залихе маски за лице и средстава за дезинфекцију руку.

Десетине јавних догађаја отказано је, док је више од 1.360 људи, који су директно или индиректно били изложени вирусу, смештено у карантине различитих степена изолације.

Министар просвјете Хванг Во Јеа рекао је да је 209 основних школа привремено затворено и апеловао на регионалне функционере задужене за образовање да осигурају безбједност студената.

"Инфекција међу ученицима мора да се спријечи, без обзира на све… Нама су потребне сигурније мјере у школама него било гдје другде", рекао је Хванг.

Предсједница Парк критиковала је здравствене званичнике због њиховог "неодговарајућег" првобитног одговора на ширење болести, приликом чега је један човјек, који је заражен вирусом, успио да отпутује у Кину упркос упозорењима љекара.

МЕРС, за који не постоји лијек нити вакцина, сматра се смртоноснијом, али мање заразном болешћу од тешког акутног респираторног синдрома (САРС), од којег је умрло стотине људи од када се 2003. године појавио у Азији.

До сада су у Јужној Кореји од МЕРС-а умрле двије особе, 58-годишња жена и мушкарац стар 71 годину.
Први случај вируса забиљежен је 20. маја код 68-годишњег мушкара након што се вратио са путовања по Саудијској Арабији.

Здравствени органи наводе да помно испитују ширење МЕРС-а, који је описан као "болест у настајању о којој се и даље мало зна".

МЕРС-ом је до сада заражена 1.161 особа широм свијета, док је 436 људи умрло. Више од 20 држава погођено је ширењем вируса, а највише случајева забиљежено је у Саудијској Арабији.

Извор: Независне

Коментари / 0

Оставите коментар