Анализа: Сеп Блатер - непоражени владар ФИФА-е!

Швајцарац Јозеф Блатер завршио је 17-годишњу владавину на челу Међународне фудбалске федерације, али са места председника одлази као непоражен.

Фудбал 06.06.2015 | 15:20
Анализа: Сеп Блатер - непоражени владар ФИФА-е!

Иако је пре само четири дана добио пети пут мандат, одлучио је да се повуче и пружи прилику ФИФА да изабере деветог председника у историји.

Блатер је рођен 1936. године у швајцарском Виспу, дипломирао је економију у Лозани, али се у спорту прво определио да ради као генерални секретар хокејашког савеза Швајцарске, због чега је касније био укључен у организацију Олимпијских Игара (1972. и 1976).

Од 1975. године укључен је у ФИФА као технички директор, а шест година касније и као генерални секретар, што му је донело велики продор у светски фудбал. Блатер председник ФИФА постаје 1998. године када наслеђује Жоаа Авеланжа, победивши угледног Швеђанина Ленарта Јохансона, а четири године касније и председника Афричке конфедерације Ису Хајатуа.

Фудбал је наставио да се шири на све континенте, али и да јача позиција Блатера, након чега на изборима 2007. и 2011. није имао противкандидата. Поново је победио пре неколико дана, упркос томе што је организација на чијем је челу доживела велики ударац хапшњем седам високих функционера због корупције, али је на крају поручио да одлази за добробит фудбала.

Једна од његових највећих замисли била је да се фудбал глобално прошири, што је и успео на тлу Азије и Африке, али и да искорени расизам. Ипак, током мандата пратило га је много контроверзи и финансијских малверзација, а оптужен да је због новца доделио домаћинство Светског првенства Русији (2018) и Катару (2022). Блатер је 2007. године уврштен у енглеску фудбалску Кућу славних.

Коментари / 0

Оставите коментар