Кина провоцира САД вјештачким острвима

У посљедњих 18 мјесеци Кина је све активнија у Јужном кинеском мору, гдје гради вјештачка острва, што, према ЦНН-у, представља угрожавање безбједности САД.

Свијет 03.06.2015 | 20:15
Кина провоцира САД вјештачким острвима

До сада је званични Пекинг изградио територију једнаку површини 1.500 фудбалских терена и на тај начин је Кина проширила простор на који полаже право суверенитета, али на уштрб међународних вода, што представља претњу за слободу кретања, нарочито за САД, пише Б92.

ЦНН наводи примјер гребена под називом Суби који се налази више од хиљаду километара ван обале Кине, а који би ускоро могао да постане велико вјештачко острво на ком би требало да буде изграђена аеродромска писта дужине 3.000 метара.

У међувремену, патролни авиони Филипина и САД су добијали упозорења да се удаље од свих вјештачких острва које је изградила Кина, која тврди да има територијални интегритет и суверенитет над њима.

Непосредно потом, из Вашингтона су стигли оштри одговори, морнарички лидери су такав став Кине назвали апсурдним, док је секретар за одбрану Еш Картер рекао да ће САД летјети, пловити и радити гдје год међународно право дозвољава.

ЦНН наводи да је међународно право на страни САД наводећи да у Конвенцији Уједињених нација о закону на мору, тј. у члану 121 пише да не постоји правни основ да се суверенитет успостави на гребенима или вјештачким острвима.

Упркос томе, Кина је 24. априла упозорила филипински авион који се приближио гребену Суби да напусти кинеску територију, што се догодило и 26. маја, али са авионом америчке морнарице који је осам пута упозорен да одмах напусти тај положај.

“Претварање подводног камена у писту једноставно не даје права на суверенитет и рестрикције међународног ваздушног или поморског саобраћаја“, рекао је Картер недавно у Сингапуру.

Ипак, практични одговори САД су били прилично јасни, борбени бродови и војна авијација 7. флоте се налази у Јужном кинеском мору, не обраћајући пажњу на тврдње Кине да то значи повреду територијалног интегритета.

ЦНН наводи да САД морају да раде на војним партнерствима у том региону и да у сукобу са Кином остваре што више савезника, прије свих се ту мисли на Индију, Јапан и Аустралију.

Извор: Независне

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Они мораје негдје

03.06.2015 21:16

Кина нема довољно копна. Мислим да је то поцетак пресељења на море. Засто би они толико провоцирали САД кад су купили 34.0% америцких дугова? То је инвестмент, а то је светиња свугдје осим на Балкану. Кина мора одрзати дузника зивог и способног за откуп тог дога. Само на Балкану смрвис дузника.

ОДГОВОРИТЕ