Словачка одвлачи „Турски ток“ од Србије

Словачка је предложила Русији пројекат крака гасовода који ће се ослањати на „Турски ток“, уз учешће Бугарске, Румуније, Мађарске и Европске уније.

Србија 03.06.2015 | 18:30
Словачка одвлачи „Турски ток“ од Србије

То је изјавио словачки премијер Роберт Фицо након разговора са руским колегом Дмитријем Медведевим и додао да би предлог Братиславе требало да се реализује уз учешће и подршку ЕУ, пренео је Тас.

Свака словачка влада мора да обезбеди да гасни цевоводи који пролазе преко територије Словачке никада не буду празни, нагласио је он на конференцији за новинаре у Москви.

„Словачка одлично зна да од јануара 2020. године неће више важити споразум о транзиту гаса преко Украјине. Ако ми не будемо транзитна земља за гас, наш буџет ће претрпети велику штету“, објаснио је Фицо.

Он је додао да Словачка не може да се меша у руско-украјинске односе, па ни по теми гаса, али не може ни мирно да седи и чека да Украјина испадне из система за транспорт гаса. Због тога ће актуелност пројекта расти у истој мери у којој ће се реализовати „Турски ток“.

„Такве пројекте можемо да реализујемо само уз постизање договора између четири земље, наравно уз учешће Русије. Одговорност захтева од нас да тражимо алтернативне путеве решења овог проблема“, закључио је словачки премијер.

Руски премијер Медведев је рекао да су у разговорима с колегом размотрене могућности спровођења тих опција које ствара „Турски ток“, након што дође до границе Грчке, за земље Европе и могућности укључења у те процесе.

Он је признао да постоје ризици у новом пројекту „Турски ток“, али и оценио да је у целини добар.

Извор: Вечерње НОВОСТИ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Сатира

03.06.2015 16:34

Па ако иде преко Мадјарске Србија нема проблем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

03.06.2015 17:22

Губи транзит . Јер ако иде из Бугарске или Грцке преко Србије добија на транзиту за Мадјарску, БиХ, Хрватску и даље. Овако бира само одакле це крак за потросњу. И то је јасно као дан да смо задња рупа на свирали, били и остали.