Енглези преузимају СП од Катара 2022.?!

Хаос у Светској фудбалској федерцији после оставке председника Сепа Блатера довело је до спекулација о промени домаћинства Мундијала 2018. и 2022. године.

Фудбал 05.06.2015 | 20:20
Енглези преузимају СП од Катара 2022.?!

Због корупцијског скандала који је потресао ту организацију у последњих годину дана, шансе да Катару остане организација Светског првенства 2022. године су сведене на минимум.

Ипак, под истрагом тужилаштва у Швајцарској није само Катар, већ и Русија, као организатор планетарног шампионата 2018. године.

Иако се очекује да ће Русија организовати шампионат за три године, у владајућем телу светског фудбала више ништа није гарантовано, и многи сматрају Енглеску фаворитом да преузме Мундијал. Међутим, вођа кампање Енглеске за организацију Мундијала 2018. године је покушао да умањи значај тих тврдњи, бар што се тиче наредног шампионата.

“Прелиминарни жреб је за само неколико недеља и прекасно је да се било шта промени. Ипак, 2022. година је нешто друго. Надам се да ће нова власт истражити процес избора домаћина. Желео бих да све чињенице о кандидатима буду објављене, ако је све фер и транспарентно, нећемо се жалити. Ако се испостави да је било илегалних радњи, процес мора да буде поново покренут”, нагласио је Сајмон Џонсон.

Организатори Мундијала 2022. године су наговестили да неће тако лако препустити шампионат, шта год да се деси после Блатерове одлуке. Блатер, који је арапске земље сматрао својим највећим савезницима, изненадио је свет објавивши да напушта место председника ФИФА само четири дана пошто је изборио пети мандате.

Катар је у избору за организацију Светског првенства 2022. године победио Аустралију, Јапан, Сједињене Државе и Јужну Кореју, али већ годинама сенку на то бацају оптужбе о корупцији. Интерна истрага ФИФА показала је да је Катар часно изборио право на домаћинство, али је бивши државни тужилац Сједињених Држава Мајкл Гарсија, који је извршио истрагу, поднео оставку јер је извештај супротан неким његовим налазима.

Државно тужилаштво Швајцарске покренуло је своју истрагу прошле недеље око избора домаћина наредна два Мундијала, због чега су заплењени бројни документи из седишта ФИФА у Цириху. Истог дана, ухапшена су шесторица високих званичника владајућег тела светског фудбала по оптужбама за корупцију у последњих 25 година.

Коментари / 0

Оставите коментар