Тихо дизање цијена

Талас готово непримјетних поскупљења, у износу од по неколико фенинга, скоро сваке седмице запљускује бх. бензинске пумпе, тако да је, након ФБиХ, цијена горива премашила двије марке и на великом броју продајних мјеста у РС.

Босна и Херцеговина 03.06.2015 | 09:55
Тихо дизање цијена

Свега неколико мјесеци раније литар дизела четири могао се купити за 1,70, а јуче је на пумпама у Бањалуци коштао између 1,94 и и 2,03 марке.

Дакле, они који су зимус до "чепа" сипали празан резервоар капацитета 55 литара плаћали су око 93 марке, а сада иста количина, у најбољем случају, кошта око 107 КМ, што само по себи показује колико ова тиха поскупљења "сиромаше" резервоаре.

Бензинима је, такође, нарасла цијена и јуче су у највећем граду РС коштали од 1,94, до чак 2,14, колико је, на једној пумпи у насељу Лазарево, потребно да се издвоји за литар супера 98.

Саша Ћејић, замјеник предсједавајућег Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори РС, потврдио нам је да је у готово свакој седмици иза нас долазило до благог повећања цијена горива.
"Досадашња поскуљења била су оправдана и износила су три-четири фенинга. Разлог се огледа у повећању цијене нафте на свјетској берзи, али је и долар ојачао. И рафинерије у окружењу подигле су своје цијене за три-четири фенинга", казао је Ћејић.

Ипак, ако нам је за утјеху, када је у питању седмица испред нас, осцилације не би требало да се догоде.
"Сљедеће седмице неће доћи до раста цијена", увјерава Ћејић.

Када је ријеч о ФБиХ, цијене не бензинским пумпама већ одавно су премашиле двије марке по литри горива, а из ресорног министарства претпрошле седмице су потврдили да су им стигле стотине најава о поскупљењима, која су износила око пет фенинга. Ипак, срећом, дошло је до стагнације.

"Тренутно дизел и бензин коштају око 2,10 КМ, што зависи од продајног мјеста до продајног мјеста, а у протеклих седам дана није било нових најава о промјени цијена", казали су нам јуче из Федералног министарства трговине.

Из удружења за заштиту потрошача увјеравају да већ одавно трају тиха поскупљања горива и да она и те како наносе главобољу потрошачима.

"У протеклих неколико мјесеци с 1,70 гориво је отишло на цијену већу од двије марке по литри, што је са становишта потрошача велико поскупљење", наглашава Муриса Марић, извршни директор у Удружењу грађана ДОН Приједор.

Она додаје да се стиче утисак да запослени на једној бензинској пумпи виде да је гориво поскупјело на другој, те да одмах и они поскупљују.

"Имамо осјећај да једни од других ујутру виде ко је подигао цијену и за колико, те одмах преписују. Овај раст цијена горива није занемарив и, нажалост, могла би и већина основних животних намирница поскупјети", нагласила је Марићева.

Извор: Независне новине

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

цудо

03.06.2015 08:30

Овдје нема коментара,цудно цудо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

03.06.2015 08:55

Коме то смета, овдје је проблем РС и њена влада.

Name

марко самардзиц

03.06.2015 08:58

Монструми раде ста хоце,кад су све странацко мафијаске фирме!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВНИ

03.06.2015 09:18

Ево, ово нам угрожава витални национални интерес, али ми смо овце које се пале само на другу вјеру и нацију.

ОДГОВОРИТЕ