Анализа: Е, Грофе, сад покажи да си прави племић!

Миодраг Гроф Божовић неће бити само тренер Црвене звезде, него и громобран најодговорнијим људима клуба, пошто ће се оног тренутака када крене по злу они сакривати иза његовог имена и широких рамена!

Фудбал 04.06.2015 | 00:00
Анализа: Е, Грофе, сад покажи да си прави племић!

Било је раније око Црвене звезде - а многи кажу да су и данас присутни - опасних спинера који већ виђену пропаст клуба знају једним потезом да трансфромишу у незапамћену еуфорију. Некако и кроз ту призму може да се посматра постављење Миодрага Грофа Божовића на место шефа стручног штаба црвено–белих. Тачна теза да је Црвена звезда узалуд потрошила целу сезону, без јасног стратешког клупског плана, пала је у воду, јер се у српски фудбал вратио можда и најцењенији стручњак са овог говорног подручја. Наравно, уз Славена Билића и у последњој сезони мурињовски расположеног Славишу Јокановића.

Помама за Божовићем може да се упореди једино са периодом када је тамо негде у децембру 2010. године тренерку матичног клуба задужио Роберт Просинечки. Јер колико год је Роби легенда Црвене звезде, толико је Гроф Божовић цењен на просторима од Подгорице до Владивостока.

Знали су то они који се питају у Црвеној звезди, знали су и да су претходна руководства узалуд обијала прагове Грофове одаје не би ли га наговорили на сарадњу. Баш та вишегодишња грозничава жеља да Божовић дође у Црвену звезду, представљаће опасну професионалну замку за човека који је освојио Куп Русије, али и његове надређене. Јесте да би по слову минулог рада Божовић морао да унапреди игру Црвене звезде, али је велико питање да ли је то била основна идеја пројекта Гроф. Јер стручњак такве тежине представљаће најтоплије могуће ћебе алибија за оне који су без јасне визије потрошили претходних 12 месеци у Љутице Богдана. Уосталом, то је већ виђен сценарио у Црвеној звезди, потреба да вам нека професионална или људска величина држи главу изнад воде. О томе говоре и речи Бранка Цветојевића, новинара Вечерњих новости који је пратио живот и рад Црвене звезде у председничком мандату Владана Лукића.
"Видиш, пре две године Просинечки је представљао ћебе за Лукића и његове сараднике. Али сада је он обичан фротир", врло јасно поређење је направио Цветојевић.

А и тај избор Божовића, еуфорично пропраћен у звездашкој јавности, открио је нус појаве које годинама прате Црвену звезду. Руководиоци најтрофејнијег српског клуба, и у дану завршетка великог посла, демонстрирали су инфантилно понашање, достојно неостварених тинејџера. Прво је у јутарњим часовима генерални директор клуба Звездан Терзић рекао да су преговори са некада сјајним штопером трајали 15 дана, да би се у вечерњим сатима појавила изјава потпредседника Славише Кокезе о томе како се са Божовићем није преговарало.

Да ли је на тај начин послата порука навијачима да су у Црвеној звезди "ресетовали" време и вратили се у 2013. године када су се бројне струје унутар клуба бориле за превласт? Сада сви хоће да се заките Грофом, али таквих ће Божовић, уколико жели да успе, морати да се отресе. Као и оних који ће му на званичној промоцији, тамо почетком седмице, поставити црвени тепих и уз фанфаре пожелети добродошлицу. На сличан начин су у Љутице Богдана дочекивани Владимир Петровић Пижон, Роберт Просинечки, Александар Јанковић, Са Пинто, Славиша Стојановић, и на послетку Ненад Лалатовић. А касније су, бар у неформалним разговорима, означени као неуспешни пројекти недостојни шансе коју су добили.

Уз претпоставку да Божовић то зна, као неко ко има много пријатеља блиских Црвеној звезди, човек који је уважаван у Русији мораће да каже да долази у разорен клуб и девастиран тим без главе и репа. И да никаква његова тренерска магија не може да утиче на то да црвено-бели могу да буду конкуретни у трећем, да не кажемо четвртом, колу квалификација за Лигу Европе. Подршка навијача и многобројних играча бићее му само добра полазна основа за нешто са чиме се сусреће први пут у каријери.

Јер да се не лажемо Миодраг Гроф Божовић неће бити само тренер Црвене звезде, него и громобран најодговорнијим људима клуба, пошто ће се оног тренутака када крене по злу они сакривати иза његовог имена и широких рамена.

Ту ће Божовић бити на највећем могућем испиту. Они који га познају описују га као поносног Црногорца, одраслог у опасном делу Подгорице Загоричу (еквивалент Вождовцу прим.аут) који не би ни највећим диктаторима оставио могућност да се мешају у његовог делокруг посла. Делује на прву лопту сјајно, али наслушали смо се сличних прича о бившим тренерима који су пре или касније поклекли и били спремни на компромис. Видећемо да ли ће Божовић током мандата у Црвеној звезди бити принуђен да стисне црвено дугме, пошто ће делити одговорност за Звезданом Терзићем, директором који има лидерске способности и легитимну амбицију да одлучује о готово свим стварима.

А шта и колико Гроф Божовић може да донесе тренерски Црвеној звезди не би ваљало судити на основу првог утиска. Уосталом потпредседник Славиша Кокеза рече да је он пројекат клуба за дуже стазе.

Отуда Гроф неће бити анализиран и оцењиван на основу првих утакмица у Европи. Он би својом појавом и радом требало да буде весник неких нових времена на Маракани, времена када комплетна одговорност неће бити сваљена на тренерска плећа навикнутих да почињу и завршавају Сизифовски посао.

"А шта могу да кажем о Миодрагу Грофу Божовићу. Па он је савршен избор. Обрадовао сам се када сам чуо да су га убедили да дође у Звезду. Могу само да му пожелим срећу, јер ће му бити јако потребна", поручио је некадашњи капитен Црвене звезде Ненад Милијаш.

Његов саборац Никола Мијаиловић био је још експлицитнији, док је Дарко Лазовић неформално причао пријатељима да због лепих ствари које је чуо о Грофу нема осећај да ускоро иде у Ђенову (чак и да жали што неће имати прилику да сарађује са таквим стручњаком).

Питање је само шта један Гроф може да донесе Црвеној звезди, људи којима ће бити окружен показали су да немају племићко фудбалско порекло. Отуда и не чуди што се у интерној расправи међу члановима редакције МОЗЗАРТ Спорта нема консензуса. Једни тврде да је Црвена звезда у актуелној ситуацији могла да изабере и јефтинијег тренера, а не да у беспарици потроши овог, други еуфорично певају "Биће с Грофом, Биће с Грофом Лига шампиона".

На њему је само да покаже од каквог је материјала саткана. Буде ли се савио (а Џони Мијаиловић тврди да неће и поред проблема са кичмом) биће то још једна еуфорична звездашка прича завршена на ружан начин.

И да оно што би руководиоци Црвене звезде морали да знају јесте податак да Божовићев долазак у Београд има много сличности са његовим повратком у подгоричку Будућност. И тада на прву лопту није хтео да се прихвати посла, и тада су га неки моћни људи блиски највећем цроногорском клубу убеђивали да се предмосли. Био је у Будућности, отеран је, а од тада је клуб из главног града Црне Горе суочен са проклетством, налик оном које деценијама не може да скине Бенфика.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

киви

04.06.2015 05:24

ГЛЕДАЈ ЛОЛЕ У ФАРМЕРКАМА И СА КРАВАТОМ и то на стадиону.

ОДГОВОРИТЕ