Енглеска црква остаје без вјерника!?

Око два милиона вјерника напустило је у посљедње двије године Енглеску цркву, односно Англиканску заједницу - показују најновија истраживања. Бивши надбискуп Кантерберија Лорд Кери упозорава да је Енглеска црква близу изумирања.

Свијет 02.06.2015 | 15:45
Енглеска црква остаје без вјерника!?

Број људи у Уједињеном Краљевству који се идентификују као вјерници Енглеске цркве "пао" је са 21 на 17 одсто у периоду од 2012. до 2014. године.

Истраживање показује да је, истовремено, ислам "најбрже растућа религија" у Британији и да се данас 4,7 одсто Британаца декларишу као муслимани, наводи "Индипендент".

Енглеска црква изгубила је 1,7 милиона сљедбеника и данас има око 8,6 милиона чланова, док је број оних који се осјећају као муслимани достигао 2,4 милиона.

Питер Брирли, бивши статистичар британске владе, каже да су подаци "врло озбиљни за Енглеску цркву и да је она тога свјесна".

"Проблем је у томе што имају пуно `времешних чланова`. Они умиру, а нема довољно младих који би их замијенили" - наводи он.

Међутим, неки аналитичари разлоге огромног пада броја вјерника виде у другим разлозима и истичу да се та дешавања поклапају са растућим бројем особа које кажу да нису религиозне.

Религија је у прошлости имала значајнију улогу кад је ријеч о националном осјећању, али сада људи све мање сматрају да је бити хришћанин важан дио британског идентитета - наводе истраживачи јавног мнења.

Извор: СРНА

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Логика..

02.06.2015 13:49

Ислам се сири?... То писе и у Књизи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

04.06.2015 15:28

Па да немате толико педофила и педера неби сад имали проблема

ОДГОВОРИТЕ