Соларни авион лети преко Пацифика

Швајцарски пилот Андре Боршберг започео је свој лет преко Пацифика у соларном авиону "Солар Импулс". Полетео је из Кине према Хавајима, а биће му потребно пет до шест дана континуираног лета да досегне циљ.

Занимљивости 01.06.2015 | 09:24
Соларни авион лети преко Пацифика

"Солар Импулс" је експериментални авион, чији је распон крила већи од џамбо авиона, али је само мало тежи од већег аута.

Град Нанђинг у Кини је напустио у 02:39 сати по локалном времену.

Боршберг ће покушати да остане будан већи део лета, али ће одвојити нешто времена за сан. Његов напредак ће све време бити праћен из контролног центра у Монаку, а метеоролози и стратези лета ће га константно обавештавати о најбољим путањама.

Ово путовање представља седму деоницу пута у покушају лета око света у авиону с једним седиштем, који покреће мотор с пропелером. Као што је већ познато, авион користи сунчеву енергију.

Овај пројекат је полако напредовао након почетка лета из Абу Дабија у марту, али је обустављен на источној обали Кине због неповољних временских услова изнад океана.

Авиону "Солар Импулс" потребни су повољни ветрови који га гурају напред, али и ведро небо како би 17.000 фотонапонских, односно соларних ћелија, било функционално. Ове ћелије пуне литијум-јонске батерије, које морају да буду потпуно напуњене за успешан ноћни лет.

Боршберг је веома искусан пилот и инжењер, који у потпуности познаје системе авиона.

Удаљеност између аеродрома Калаелоа на хавајском острву О'аху и Нанђинга у Кини износи 8.000 км.

Ако се током почетне фазе лета временски услови погоршају, Боршберг има могућност да се врати у Кину или Јапан. Међутим, када буде дошао до тачке где повратак више неће бити опција, у случају проблема мораће да напусти авион.

Ако успешно стигне на Хаваје, Боршберг ће поставити неколико рекорда у авијацији, не само онај за најдужи лет у авиону с једним седиштем.

Сврха пројекта "Солар Импулс" је да демонстрира потенцијал "чистих" технологија.

Извор: Б 92

.

Коментари / 0

Оставите коментар