Од данас је јефтиније око 80 лијекова

Око 80 лијекова који се налазе на листи оних који се издају на рецепт од данас ће у апотекама у цијелој Републици Српској појефтинити у просјеку за 15,7 одсто.

Република Српска 01.06.2015 | 07:35
Од данас је јефтиније око 80 лијекова

Саопштено је то из Фонда здравственог осигурања РС, из којег закључују како ће за ове лијекове корисници сада издвајати много мање новца него раније.  Како су рекли, Фонд је у преговорима са фармацеутским кућама успио да снизи цијене лијекова, и то око 25 оних који се налазе на А листи и око 55 који су на Б листи.

"Примјера ради, лијек есомепразол од 20 милиграма са Б листе, који се користи за лијечење хелико бактерије, чира на желуцу, те других болести желуца, од 1. јуна ће бити јефтинији за 43,4 одсто. То значи да ће сада осигураници за овај лијек плаћати партиципацију у износу од четири КМ, док су раније, прије усвајања новог цјеновника, за партиципацију издвајали 7,14 КМ", поручују из Фонда здравственог осигурања.

Слично је, како кажу, и са лијеком леветирацетам од 500 милиграма за епилепсију, који се налази на А листи, а који ће бити јефтинији за чак 16,71 КМ, односно за 17,3 одсто од претходне цијене.

С обзиром на то да у РС од епилепсије болује 7.500 људи, ова вијест сигурно ће им бар мало поправити расположење.

"Смањене су и цијене лијекова за лијечење хиперплазије простате, срчане инсуфицијенције,  хроничног алергијског ринитиса и друго", кажу у Фонду.

Подсјећамо, пацијенти за лијекове са А листе плаћају партиципацију од 10 одсто њене укупне цијене, а са Б листе 50 одсто. 

Ако се све зброји, ово је пети пут у протекле двије године да се снижавају цијене лијекова који се издају на рецепт.

Прошле године је око 300 лијекова снижено за око 14,5 одсто, а на основу чега је ФЗО успио да смањи своје трошкове за плаћање лијекова на рецепт за 11 одсто.

"Процјењује се да ће Фонд захваљујући нижим цијенама лијекова на годишњем нивоу остварити мање трошкове за лијекове на рецепт у износу од око 200.000 КМ", кажу у Фонду здравственог осигурања РС.

У Покрету потрошача РС кажу како су ово добре вијести за ионако "танке" џепове пацијената и болесника, али сматрају да су цијене лијекова у РС и БиХ и даље много веће него у региону.

Истичу како би поред лијекова који се издају на рецепт требало да дође и до снижења оних који се могу купити у апотекама без њега.

"Поједини лијекови су у Србији јефтинији и за 50 одсто него код нас. То су они који се дају мимо рецепта и сигурно је да ту нешто не штима јер ни у Србији трговци не раде за џабе. Недавно су поједини лијекови у апотекама појефтинили, али је очито да смо још далеко изнад оних цијена у земљама региона", казао је Драгован Петровић, секретар Покрета потрошача РС.

Извор: Независне новине

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

01.06.2015 05:41

Марзе им 500 одсто,сад као несто јефтиније!Одвратно!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јупии

01.06.2015 06:25

Сви по своју дозу апаурина у апотеке. Министар части.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

01.06.2015 06:45

И најгора апотека са прометом фактурисе фонду мјесецно 4 до 5 хиљда марака. Народ те љекове дизе немилице, а пола њих мозе проци И без љекова ако припазе на исхрану И зивот. То ни Јапан не би издрзао. Плус сто у фонду раде неспособни људи И само се тале са фармацеутским куцама И ходају по семинарима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

01.06.2015 07:42

Сад це се мало приблизити ценама као у Србији. Тамо је све јефтиније за 50%, мене сад инрересује како је то могуце. Није ту фонд у игри, апотеке су све приватне. Драга наса власт се брине о народу како узети паре. Проверите ко све дрзи апотеке и ко стоји иза свега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

01.06.2015 08:28

Нема шта провјерават ... Главни су ти играчи, Хемофарм, Интерпромет и Пxоениx ... значи људи су увезани ко цријева ... Милијарде се окрећу .

Name

ааа

01.06.2015 09:27

прво поскупе па онда као појефтинили...нека нам је Бог на помоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

01.06.2015 09:42

Не конзумирам лијекове. То су најобичнији отрови. Једем само здраву храну са села и пијем чисту воду. ..бе ми се за Шкрбићевим бизнисом.

ОДГОВОРИТЕ