Новак: Кокинакис је освежење за тенис!

Српски тенисер причао о талентованом играчу из Аустралије, као и о спортистима који стижу са Балкана.

Тенис 01.06.2015 | 09:40
Новак: Кокинакис је освежење за тенис!

Није се много ознојио Новак Ђоковић да би у суботу савладао Танасија Кокинакиса и пласирао се у осмину финала Ролан Гароса, али је млади Аустралијанац оставио јак утисак на најбољег светског тенисера.

"Честитке противнику, који је изузетно млад и има потенцијал да буде у тениском врху. Пред њим је блистава каријера. Није деловало као да су га обузеле емоције што је играо на централном терену Ролан Гароса. Понашао се врло зрело", истакао је Ђоковић и наставио да прича са истим жаром:

"Очекивано је, када сте тинејџер који се пробија у професионалне тениске воде, да показујете своје емоције, да сте нервознији. Он има вишак енергије и жели толико тога да уради за време једног тениског меча. То је освежавајуће за наш спорт... Прошао сам кроз ту фазу у каријери и у животу, знам како се осећају, поготово када сте на централном терену, где су све очи тениске јавности упрете у вас. Стасава у једног веома доброг тенисера".

Што се тиче личне партије, Ђоковић је апострофирао добар сервис.

"Мислим да сам изузетно добро сервирао и тиме сам себе растеретио у сва три сета. Ниједном се нисам суочио са брејк лоптом, што је охрабрујућа околност и може да служи као велика предност у оваквим мечевима", оценио је наш тенисер.

Сва три сета решена су резултатом 6:4, уз по један брејк Ђоковића у сваком сету.

"Он је исто добро сервирао, док сам ја имао потешкоћа са кретњом у неким тренуцима. Поготово сам имао потешкоћа са реакцијом код ритерна... У том аспекту је требало боље да одиграм, да боље ритернирам и да се боље сналазим на терену", казао је први тенисер света.

Ђоковић ће се у осмини финала Ролан Гароса састати са домаћим тенисером, Ришаром Гаскеом, који је савладао Кевина Андерсона из Јужне Африке - 3:1 (4:6, 7:6, 7:5, 6:4).

Новинаре у Паризу је занимало и како Балкан, регион са малом популацијом, има велики број тенисера у светском врху.

"Још покушавам да схватим да ли је то до воде, планина или нечег другог", нашалио се Ђоковић.

"Ми смо веома успешни у тимским спортовима, поготово Србија, која је нација кошарке, ватерпола, одбојке, рукомета... Тенис никада није био традиционалан спорт у мојој држави и одједном је пре 10 година постао изузетно популаран".

За разлику од Србије, Хрватска, сматра Ђоковић, има тениску традицију.

"У принципу, мислим да су нам гени веома добри за спорт. Не знам да ли сте били на простору бивше Југославије, али тамо су људи прилично вискоки, јаки и атлетски грађени. После тога, имате психолошки фактор, који је захватио многе генерације... Мислим на ратове. Људи тамо, такође, имају много нижи стандард у односу на западноевропске државе и морају да се боре да преживе сваки дан. Мислим да је то што их је ојачало ментално. То је нешто што сваки спортиста из овог региона носи у себи", рекао је Ђоковић.

Коментари / 0

Оставите коментар