Притвор осумњиченима у случају "Босналијек"

Кантонални суд у Сарајеву одредио је једномјесечни притвор за седморо осумњичених у случају "Босналијек", а за Едином Арсланагићем и Бојаном Кебеом који су недоступни правосудним органима биће расписана међународна потјерница.

Босна и Херцеговина 30.05.2015 | 21:41
Притвор осумњиченима у случају "Босналијек"

Притвор је одређен за Шефика Ханџића, Амара Арсланагића, Хасана Шепу, Изета Арсланагића, Јасмина Шепу, Самира Телебечировића и Аиду Селвић, преносе федерални медији. 

Кантонални суд им је одредио притвор због могућности њиховог утицаја на свједоке, скривања доказа и бијега из БиХ. 

Они су осумњичени за кривично дјело организовани криминал у вези са кривичним дјелима злоупотреба положаја и овлаштења, пореска утаја, кривотворење службене исправе, те склапање штетног уговора. 

Осумњичени су да су као организована група и запослени у фирми "Босналијек", "Брштаница" и "Карпе Дијем" од 2002. до 2012. године починили више кривичних дјела, те на тај начин оштетили "Босналијек" и буџете Федерације БиХ /ФБиХ/ и Кантона Сарајево за вишемилионске износе. 

Осумњичене су 27. маја на подручју Сарајева ухапсили припадници Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ у акцији кодног назива "Бајер", током које је претресено и више локација у вези са незаконитим активностима у предузећу "Босналијек". 

Хапшење је извршено по налогу Кантоналног тужилаштва у Сарајеву, а у сарадњи са МУП-ом Кантона Сарајево и Пореском Управом ФБиХ. 

Овој акцији претходила је вишемјесечна сложена криминалистичка истрага у оквиру које су документоване незаконите активности у фирми "Босналијек" Сарајево.

Извор: СРНА

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

СНОУДЕН

30.05.2015 11:29

Нека провјере ко је од доктора највисе издао љекарске рецепте у Мркоњиц Граду, др Јован Расковиц..... Онај ко је варалица и преварио винерстед осигурање за 100, ооо евра.Онај ко је покрао дрзавну суму и приватну и просао са багателном казном , гдје му је изостављено кривицно дјело пустосење суме, онај који је узнемиравао градјане као доктор породицне медицине Перо Радиц, е јадна нам је медицина ако је спала на овакве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Филтх

30.05.2015 16:32

У данашњем штампаном издању “ЕуроБлица” за БиХ, објављен је чланак о могућим незаконитостима у СИПА. Чланак вам преносимо у потпуности. Предмети у СИПА више немају ознаку тајно и заведени су као интерни, чиме је причињена тешка злоупотреба и прекршен закон. Ово тврди извор “ЕуроБлица” близак државној агенцији за истраге и заштиту и објашњава да је таква одлука донесена на захтјев првог човјека агенције Горана Зупца, који је у марту осуђен на условну казну затвора због несавјесног рада. – Након што је Зупцу још прошле године забрањен приступ тајним подацима, он је овоме доскочио тако што је донесена одлука да су сви предмети које ради СИПА означени као интерни. Сада имамо ситуацију да је неки предмет у Тужилаштву БиХ под ознаком тајно, а у СИПА има сасвим другачију ознаку, што није у складу са законом – објаснио је извор “ЕуроБлица”. Драган Мектић, министар безбиједности БиХ, каже за “ЕуроБлиц” да није упознат са овим случајем, потврдивши уједно да би тако нешто представљало кршење закона. Мектић објашњава да би у наредном периоду требало да буде донијета одлука о жалби коју је директор СИПА упутио након што му је изречена забрана приступа тајним подацима. – Није логично да на мјесту директора СИПА имате човјека који нема приступ тајним подацима. Па СИПА у више од 90 одсто случајева ради истраге повјерљивог карактера из области тероризма, организованог криминала, трговине људима и слично. Каквим онда то подацима има приступ први човјек СИПА, уколико нема злоупотреба, наравно – наводи министар безбиједности БиХ. КОМИСИЈА – Коначну одлуку о жалби Горана Зупца на забрану приступа тајним подацима донијеће другостепена КОМИСИЈА САВЈЕТА МИНИСТАРА БИХ. “ЕуроБлицу” је потврђено да би ова одлука требало да буде донијета до 5. јуна. На ово све, како наводи наш извор близак СИПА, треба додати и у последње вријеме све чешће жалбе оперативаца државне агенције да раде у катастрофалним условима. – Док се шефови возе у новим луксузним аутима, оперативци по регионалним канцеларијама у БиХ имају у возном стању тек шест аутомобила, а сваки од њих прешао је пола милиона километара – наводи извор “ЕуроБлица”. Кажу и да су свакодневно на терену, али зеленог свјетла за конкретне акције још нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ревизор

30.05.2015 16:45

корупција

ОДГОВОРИТЕ