Саркози преименовао странку у Републиканце

Бивши француски предсједник Никола Саркози објавио је да се његова опозициона странка Унија за народни покрет (УМП) од сада зове "Републиканци", што аналитичари оцјењују покушајем те странке да побољша свој имиџ уочи предсједничких избора 2017. године.

Свијет 30.05.2015 | 11:25
Саркози преименовао странку у Републиканце

Чланови те десничарске странке су синоћ са 83 одсто гласова за подржали промјену имена, иако је у онлајн гласавању учествовало само 46 одсто чланова УМП-а, показали су резултати које је објавило челништво партије, а пренијела је агенција АФП.

"Републиканци" не представља само ново име странке. То је позив свим онима који су узнемирени што виде како Република из дана у дан пропада и онима који желе да зауставе то пропадање", написао је Саркози у поруци објављеној на новом сајту странке, републицаинс.фр.

Саркози (59) се прошле године вратио у високу политику и очекује се да се на предсједничким изборима 2017. поново кандидује за шефа државе.

Бивши предсједник Француске, који је био изузетно непопуларан у вријеме кад је 2012. изгубио на изборима од Франсоа Оланда, веома се труди да побољша имиџ своје странке, након оштре борбе за лидерство и финансијских скандала.

Саркози је у јулу оптужен за корупцију, вршење утицаја и кршење законске тајне и постао је први бивши шеф државе који је приведен у полицију на саслушање.

Извор: Независне

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Богољуб

31.05.2015 06:14

Нас цовек би рекао,"вук длаку мења...

ОДГОВОРИТЕ