Више нема "закључавања љубави" на париском мосту

Романтичне душе ће морати да пронађу неки нов начин да би доказале своју љубав. Од 1. јуна на чувеном пешачком мосту у Паризу "Понт дес Артс" биће забрањено постављати катанце као залог љубави.

Занимљивости 30.05.2015 | 11:02
Више нема "закључавања љубави" на париском мосту

Наиме, љубавни парови су годинама на огради моста постављали бравице исписане својим именима, а кључеве бацали у Сену, како би њихова љубав трајала вечно.

Према писању листа Фигаро, од понедељка, током недељу дана, биће спроведена акција "откључавања" Моста уметности, током које ће бити скинути сви катанци, а која ће бити пропраћена уметничким перформансом који ће трајати до краја лета.

Ритуал качења катанаца давао је извесни шарм мосту, који је изграђен 1804. за време владавине Наполеона како би повезивао Лувр са осталим деловима Париза.

Присуство на хиљаде металних бравица, међутим, почело је да представља озбиљну претњу за структуру моста и по многима да нарушава изглед грађевине која је под заштитом државе.

Део ограде се 2014. срушио под тежином катанаца, због чега је мост морао да буде затворен на неколико сати.

Градоначелница Париза Ан Идалго позвала је заљубљене парове да катанце замене селфијем. Остаје да се види да ли ће тај њен предлог бити прихваћен.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар