Нова мапа ризика од терористичких напада

Западне земље, укључујући Француску, Немачку и Аустралију, данас су под већом претњом екстремних исламиста него годину дана пре, упозорило је ново истраживање једне од водећих светских компанија које се баве проценом безбедности у свету Аон Риск Солутионс.

Свијет 29.05.2015 | 21:53
Нова мапа ризика од терористичких напада

Девет земаља (укључујући Белгију, Канаду, Холандију, Естонију, Ирску и Норвешку) су такође под повећаним ризиком од терористичких напада, посебно због утицаја Исламске државе као и Ал Каиде, а за Естонију пријетња не долази с Блиског истока.

Од девет споменутих држава, три су недавно биле на удару терориста у нападима који су шокирали свет и оставили за собом десетине мртвих. У посљедњем извештају напомиње се како је ризик од тероризма глобално смањен, али да се ситуација знатно погоршава у мањем броју држава.

Смањен ризик од тероризма и политичког насиља у односу на прошлу годину забележен је у Албанији, Хрватској и Чешкој. И у Тунису је стопа претњи смањена, што је добра вест након што је у терористичком нападу на музеј Бардо погинуло 21 турист.

Босна и Херцеговина и Србија, према овом истраживању задржале су 3. степен опасности од терористичких напада као и прошле године, а Словенија и Црну Гору 2. Хрватска од земаља у региону има најнижи ризик од терористичких напада.

Извор: Србија данас

Коментари / 0

Оставите коментар