ФИФА избори: Блатеру и послије свега - нови мандат!

Швајцарац Јосеф Сеп Блатер реизабран је за председника Светске фудбалске федерације (ФИФА) на 65. Конгресу ФИФА.

Фудбал 29.05.2015 | 20:20
ФИФА избори: Блатеру и послије свега - нови мандат!

Блатер је добио 133 гласа од 209 чланица ФИФА за пети узастопни мандад на челу ФИФА у првом кругу гласања, а до другог није ни дошло, пошто се његов противкандидат јордански принц Али бин Ал-Хусеин повукао из трке.

Нови-стари председник је тако ’преживео’ упркос корупцијском скандалу у ФИФА услед хапшења шесторице високих званичника, као и пристиска да напусти чело организације, у чему је најгласнији био први човек УЕФА Мишел Платини.

Блатер је истакао да це ФИФА наставити пре свега да се бори против намештања утакмица и расизма, који је велики проблем спорта.

Он је на чело ФИФА стигао 1998. уместо Жоаа Авеланжа победом на изборима против бившег председника УЕФА Ленарта Јохансона. Четири године касније неуспешан изазивач му је био први цовек афричког фудбала Иса Хајату, пет година касније није имао противкандидата, а 2011. је реизабран пошто се његов ривал Мохамед бин Хамам, преседник Фудбалске конфедерације Азије, повукао јер је суспендован због оптужби за мито.

Како је прошло гласање?

С обзиром на процедуру гласања, знало се да ће оно потрајати, а испред Фудбалског савеза Србије гласао је председник Томислав Караџић.

Генерални секретар ФИФА Жером Валке био је тај који је прозивао делегате и распоређивао их по кабинама, а дешавало се да га прозвани не слушају најбоље, па чак и да оду у погрешну кабину.

Први круг гласања трајао је више од сат времена, а по његовом завршетку објављено је да је свих 209 делегата гласало.

Гласови су се сабирали ручно, а предлог да гласање буде електронско је одбијен из страха да челници ФИФА тако не сазнају ко је за кога гласао.

Укупно 206 гласова било је важеће, Блатер је добио 133, а Принц Али 73, што значи да ће бити обављен и други круг у којем ће бити гледано само ко је освојио више гласова.

Иако је после паузе требало да се обави и други круг, на бини се појавио јордански принц.

"Хвала свима вама, био је ово дивно путовање. Посебно хвала онима који су гласали за мене и објављујем да се повлачим из трке", рекао је Али бин Ал-Хусеин .

Блатер: Сада сам председник свима!

По проглашењу Блатерове победе на изборима, Швајцарац се прво захвалио свом супарнику, за којег је рекао да је остварио добар резултат.

„Првенствено, желео бих да одам признање и изразим захвалност Принцу Алију. Јер, он је био прави конкурент и остварио је веома добар резултат и у оваквој ситуацији је лако могао да каже: ’Не, хајмо даље, можда бих добио више гласова’“, истакао је Блатер.

Одмах потом, Блатер је истакао да ће вратити брод на обалу.

„Хвала вам што сте ми дали прилику да у наредна четири године водим овај брод који се зове ФИФА и вратићемо га на обалу и фудбал ће се играти свуда, али на томе морамо да радимо, као и на другим стварима“, нагласио је први човек ФИФА.

Такође, најавио је промене у организацији владајућег тела светског фудбала, истакао да је потребно да жене буду више ангажоване, али и да неће дирати Светско првенство.

„Сетите се, пре четири године сам имао много проблема да решим, изазивао сам вас, сада то нећу, али морамо да средимо неке проблеме унутар ФИФА јер морамо да имамо боље представнике конфедерација, потребне су нам и жене, морамо да их имамо више. Морамо да урадимо више и у организацији такмичења, нећу дирати Светско првенство, али ћемо морати више да поштујемо Океанију, они имају само један глас, то није добро за солидарност у ФИФА. Нећемо дирати Мундијал, у томе се слажем са вама. Преузимам ризик, уверен сам да можемо то да урадимо“, рекао је Блатер.

Блатер је потом обећао да ће за четири године свом наследнику предати јаку организацију.

„Верујем да ће нам Бог, Алах или ко год омогућити да доведемо ФИФА тамо где треба да буде. Свом наследнику ћу оставити ФИФА у добром стању. Године нису проблем, имате људе који имају 50 година, а који су стари. Рекао сам вам на почетку, када смо започели ове изборе, волим вас, ја волим свој посао и волим шта радимо заједно. Нисам савршен, нико није, али одрадићемо добар посао заједно. Хвала вам на поверењу. Идемо, ФИФА!“, истакао је Швајцарац и додао је да је сада свима председник, без обзира да ли су гласали за њега или Принца Алија.

Коментари / 0

Оставите коментар