Ивану Зеленики почело суђење за ратни злочин

Читањем оптужнице и саслушањем првих свједока, пред Кантоналним судом у Мостару почело је суђење бившем припаднику Хрватског вијећа одбране /ХВО/ Ивану Зеленики за ратни злочин у Мостару почињен 1993. године.

Босна и Херцеговина 29.05.2015 | 19:08
Ивану Зеленики почело суђење за ратни злочин

Према оптужници, Зеленика је у новембру 1993. године тешко физички и психички злостављао Алмира Лалића, док су затвореници са Хелиодрома изводили радове у Шантићевој улици у Мостару, пренио је Бирн.

Свједок Алмир Лалић испричао је да је на Хелиодром долазио камион и купио око 50 затвореника и одвозио их у Шантићеву улицу. Ту су их, како је навео Лалић, дочекивали Зеленика и извјесни Цигић.

Лалић је једне прилике затражио од Зеленике да га пусти кући да узме нешто од одјеће.

"Када сам га упитао да одем до стана, Зеленика је подивљао и почео да ми псује балијску матер. Рекао је да ћу остати с њим цијелу ноћ", каже Лалић.

На суђењу је вјештак Абдулах Кучукалић утврдио да оптужени Зеленика не болује од неке трајне душевне болести, али да има посттрауматски стресни поремећај.

"Ријеч је о особи чије су интелектуалне способности у граници просјека. Према томе, Иван Зеленика је способан да учествује у судском процесу, али се треба водити рачуна о замору, јер му временом почиње падати концентрација", појаснио је вјештак.

Наставак суђења заказан је за 25. јули.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Правда

29.05.2015 19:14

Ех да је оне насе милиције па да му у моменту дигну концетрацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Касно, а мени се не спава

29.05.2015 22:58

Мислим о мојем оцу. Возац који дјели стан с Босњаком је покусао убити мојег оца у инвалидским колицима. Одстета је 120 марака. Зато су Американци досли у Стоцкхолм. Морају само мислим да су пуно закаснили

ОДГОВОРИТЕ
Name

САД

29.05.2015 23:22

Они це врсити све формалности у Стоцкхолму као сто раде у Копенхагену за летове у САД. Знаци ови аеродроми су дјелови америцке територије. Сви их пустају јер страх од Арапа је стравицан. Лаку ноц!

ОДГОВОРИТЕ