Руси се из Црне Горе селе у Требиње

Требиње постаје страним држављанима све интересантнија дестинација за живот.

Република Српска 29.05.2015 | 22:43
Руси се из Црне Горе селе у Требиње

Купују се плацеви, куће, станови. Неки од њих се одлучују да буду и становници града на Требишњици. Тренутни је тренд да Руси продају своје непокретности у Црној Гори, купују у Требињу и досељавају се.

За куповиму непокретности у Требињу, цијене нису препрека. У посљедње вријеме све је више Руса који су заинтересовани, не само да купе неки стамбени објекат или плац, већ и да се населе у Требињу.

Брачни пар Андреј Дјечанка и Анастасија Астахова, купили су некадашњи мотел Јазину, у требињском приградском насељу Ластва. Ови ластвански Руси стигли су из Москве, како кажу, из центра тог града.

„Мој отац је живио и радио у Сарајеву. Пред крај живота ми је показао овај град. То је био посљедњи пут да смо заједно путовали. Тада сам пожелио да направим овдје нешто. Прво сам купио кућу, за себе и за своју породицу, и сад овдје хоћу да направим неки посао“, каже Андреј Дјечанка.

„Ово је фино мјесто за уживање и живот. Све је близу, нема гужве, добра је храна. Најважнија ствар, а то је и мени најважније, јесте да је сигурно. Сигурно је за дјецу, за жене, сигурно је за људе који дођу“, додаје Анастасија.

Квадрат земљишта у центру Требиња је 100 евра, на периферији и ван града креће се око 20 евра, док је вриједност стамбеног простора у новоградњи између 700 до 900 евра. Заинтересованост је све већа, каже Васо Милић, власник агенције за трговање непокретностима.

„Све је више Руса који продају некретнине у Црној гори, селе се у РС, највише у Требиње, а обилазили смо ових дана дио Врбнице на Зеленгори, на надморској висини 1.200 метара, јер то је права клима за људе са астмом. Вјероватно ће се дио њих одлучити и на веће количине земље и довести своје сународнике", процјењује Милић.

Људи су број један

Андреју и Анастасији на почетку, док су се привикли, било је тешко, јер треба велики град као што је Москва замијенити мјестом у којем живот тече полако.

„Ја сам сретан и задовољан што сам дошао. Број један у Требињу су људи. Супер град, супер клима, све", констатује Андреј.

„За мене је то било чудно и интересантно. У Будви су направили гужву, а овдје је доста простора, доста мјеста за живот, за уживање, а може се направити и неки бизнис", сматра Анастасија.

Галина Бочкарева је купила стан у Требињу. Стигла је из Казања.

„Задовољна сам са свим. А овдје је супер за живјети. Супер", коментарише Галина.

Поред Руса у Требињу имовину купују и Чеси. Њихов интерес су старе девастиране камене куће. Реновирају их управо у некадашњем стилу, искључиво камен и дрво. Када их питате, шта их је привукло у град на Требишњици, једноставно ће одговорити - све.

„Све, добра локација, супер клима, супер људи - храна – ооох - пршут, лоза супер, траварица супер, мјешано месо супер", прича Радек Ендрле из Прага.

Што се тиче руске породице, о њиховим озбиљним намјерама да живе у Требињу, говори и чињеница да им је ћерка кренула овдје у школу. Сигурно је да ће ова заинтересованост странаца за куповину непокретности у Требињу довести до повећања њене вриједности.

Извор: РСЕ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Требињац

29.05.2015 16:42

Један залутали ЦЕХ И РУС у вуко..бини !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

29.05.2015 16:46

Црногорци увели санкције Русији,веца небулоза није се одавно десила!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јебо

29.05.2015 17:28

..бо Русе, ста имамо од њих, у задњих 20 година нису послали кинту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милан требињац

29.05.2015 17:29

Појаве се двоје-троје а Васо Милиц звани КЕС посто ради са некретнинама одмах их види на стотине. Никада на залост ово насе поднебље неце бити интересантно за странце. Од цега це зивјети овдје?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛУЦИФЕР

29.05.2015 17:29

Вехабије се доселиле у Маочу из туристичких побуда.Можда покрену и бизнис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зеро

29.05.2015 17:52

Па нормално је то , из Требиња имају директну авионску линију за Москву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Милан Требињац

31.05.2015 13:22

Од посла друзе

ОДГОВОРИТЕ