Платини: Блатеру, одлази! Блатер: Нећу!

Председник УЕФА Мишел Платини, британски премијер Дејвид Камерон, легендарни Дијего Марадона - сви они траже од председника ФИФА Сепа Блатера да се повуче после новог скандала у тој организацији. Путин подржао Блатера за пети мандат.

Фудбал 29.05.2015 | 09:20
Платини: Блатеру, одлази! Блатер: Нећу!

Два најутицајнија човека у свету фудбала - Сеп Блатер и Мишел Платини - састали су се јутрос после нове корупционашке афере и хапшења високих званичника ФИФА.

Председник Европске куће фудбала (УЕФА) Мишел Платини открио је јавности да је на састанку тражио од Блатера да се повуче и да не учествује у изборима за председника ФИФА, који су заказани за петак, али да га је Швајцарац одбио.

"Сео сам у кола и отишао до Блатера. Рекао сам му: 'Сеп, гледам те у очи, причамо као мушкарац с мушкарцем... напусти ФИФА. Иди, јер дајеш лош имиџ ФИФА. Било је превише скандала'. Није лако рећи пријатељу да мора да се повуче... Говорим вам све ово са великим жаљењем, са сузама у очима... Добио сам овакав одговор од њега: 'Не могу сад изненада да одем, касно је сад. Конгрес ФИФА почиње данас'".
Платини је, такође, саопштио да ће "већина чланица УЕФА" на изборима за председника ФИФА подржати Блатеровог противкандидата принца Јордана, Али Бин ал Хусеин.

Енглски медији наводе и да ће УЕФА, у случају да Блатер добије нови мандат, преиспитати свој однос према ФИФА, а биће размотрено чак и УЧЕШЋЕ појединих европских репрезентација на Мундијалу у Русији 2018. године! Медији на Острву, наравно, у први план истичу репрезентацију Енглеске у овом контексту.

То значи да је УЕФА одустала од претходне најаве да ће бојкотовати изборе за председника ФИФА после новог скандала.

Хусеин је данас добио подршку и од британског премијера Дејвида Макерона, који је такође позвао 79-годишњег Блатера да се повуче.

И највећи спонзори ФИФА и Светског првенства 2018. године прете да ће размотрити спонзорске уговоре, а можда се и поптуно повући.

Један од оних који је дао недвосмислену подршку Блатеру је председник Русије Владимир Путин који је оптужио САД да стоје иза ове кампање против челника ФИФА, а све са циљем да се Русији одузме Мундијал 2018. године.

Огласио се и легендарни Дијего Марадона који је без ограда изјавио да је "уживао" док је гледао хапшење функционера ФИФА и "прогнозирао" да ће "Блатер бити следећи" са лисицима на рукама.

"Када сам вам причао о ФИФА и корупцији претходних година сви сте ме гледали као лудака. Ево, лепо сам вам рекао", рекао је Марадона, који је посебно киван на Блатера и ФИФА за то што новац не дају никоме, поготово не сиромашним земљама.

"ФИФА има милијарде долара, а имате фудбалере на свету који годишње не зараде ни 150.000 долара. Сав тај новац који ФИФА има требало би да да деци Африке и да им направи фудбалске терене", поручио је легендарни Дијего.

Коментари / 0

Оставите коментар