Једнодневни штрајк словеначких љекара

Словеначки лекари ступили су јутрос у једнодневни штрајк, чији је циљ постизање договора с владом како би лекарска просечна плата достигла троструку просечну на националном нивоу, односно око 3.100 евра, а инсистирају и на целовитој реформи здравства.

Република Српска 28.05.2015 | 15:30
Једнодневни штрајк словеначких љекара

Организатор штрајка, синдикат лекара Фидес, прецизира да ће штрајк трајати до 18 часова, а лекари ће обављати само неопходне услуге и операције, однсно дужни су да пружају здравствене услуге за децу и старе, случајеве везане за трудноћу и порођај, болеснике оболеле од рака и хитне случајеве.

Синдикат је на стајалисту да би за рад лекара у Словенији требало увести критеријуме и стандарде какви важе у другим земљама Европске уније, како би били растеретећени и могли да се више посвете пацијентима, уместо да сваки преглед у просеку траје садашњих седам минута.

"Наш мотив за штрајк је шири и заправо се ради о борби за права пацијената и очување здравственог система који мора бити свима доступан и то не само декларативно", навео је Фудес у свом прогласу уочи штрајка.

Лекари наводе да због штедње и опадања плата и стандарда у здравству све више лекара жели да оде у иностранство, као и да здравствену реформу онемогућавају лобији и политичари који, како тврде, не осећају проблеме јер су привилеговани.

Словеначка влада је штрајк прогласила непотребним и неоправданим и најавила да неће бити плаћен, док је министарка здравља Милојка Колар негирала тврдње да седам месеци није желела да се састане са синдикалним представницима и да одбија сваки дијалог.

Последње афере у словеначком здравству и смањење квалитета услуга у јавним здравственим установама претходних су седмица изазивале јавне полемике, а анкете су показале да јавност већином не подржава штрајк лекара и њихове захтеве за повећање плата.

Председник Фидеса Конрад Куштрин оптужио је владу и министарку здравља да медијском кампањом руше углед њихове професије у јавности, приказујући штрајк као уцену коју запослени у јавном сектору и привреди не могу себи да приуште.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар