Анализа: И да - то је та чувена Севиљина ''радионица''!

Јуче Алвес, Рамос, Навас, Ракитић, данас Бака, Видал, Рико, а сутра изгледа још светлије! Клуб из Андалузије сваке сезоне остане без макар једног врхунског играча, али се то не осети на резултатима.

Фудбал 30.05.2015 | 13:20
Анализа: И да - то је та чувена Севиљина ''радионица''!

Сваке године морају да се помире са губитком неког од најбољих играча и сваке године успевају да лепо зараде, а да се то се не осети на резултатима. Севиља је чудо европског фудбала. Пословање клуба са југа Шпаније је идеал како би требало да раде клубови који нису глобални брендови попут Реала, Манчестера или Бајерна и који немају милионске армије навијача.

Севиља живи од себе и свог рада. Нико јој ништа не поклања, ништа јој не пада са неба. Чудесне резултате су направили у претходних десет година иако су у том периоду остали без практично целог једног тима састављеног од врхунских играча. Куповали су јефтино, продавали скупо, а на резултатима се то углавном није осетило. Четири пута су освајали Лигу Европе, два пута шпански Куп краља, један Суперкуп Шпаније, један Суперкуп Европе...

Све је то заслуга клупског руководства. Немају гломазан управљачки апарат и зна се шта је чија одговорност. Најзаслужнији за процват Севиље у 21. веку је бивши председник Хосе Марија дел Нидо који од 2013. године лежи у затвору и служу казну од 13 година због малверзација у корупцијском скандалу у Марбељи пре десетак година када је био адвокат контроверзног Хесуса Хила.

За то што је радио у Марбељи је кажњен, али за оно што је урадио у Севиљи заслужује огромно поштовање. Севиља је 2000. године ушла у Примеру, да би две године касније Дел Нидо постао председник и унео у клуб својих 40.000.000 евра. За спортског директора је поставио некадашњег голмана Монкија, који ће се у наредних десетак година показати као кључна фигура великог успона Анадлужана.

Монкијев невероватан осећај да препозна таленте и да анонимусе лансира у звезде уз маестралан смисао за бизнис су од Севиље направили ово што она јесте данас. Монки је најзаслужнији што клуб сваке године налази начин да надокнади одласке носилаца игре, а да резултати не трпе. Само у последњих десет година (раније је био и трансфер Рејеса), Севиља је продала петанестак играча врхунске класе у трансферима већим од 10.000.000 евра.

Читав један идеалан тим може да се састави од асова који су отишли са Санчез Писхуана у протеклој деценији. На голу би могао да буде Дијего Лопез који је прешао у Реал. Десни бек је без сумње Данијел Авес чији је прелазак у Барселону за 35.000.000 највећи трансфер у историји Севиље. На штоперским позицијама можемо да ставимо Аргентинца Фација који је летос отишао у Тотенхем и дете клуба Серхија Рамоса чији прелазак у Реал је коштао 27.000.000 евра. У конкуренцији левих бекова су ту Адријано који је пре неколико година отишао у Барселону, али због веће цене место у иделаном тму иде Алберту Морену за којег је Ливерпул искеширао 18.000.000 евра.

У везном реду су Кондогбија, Ракитић, Навас, а може и Жулио Баптиста који је знао да игра иза нападача. Само је Ракитић продат за мање од 20.000.000 евра. И коначно у нападу су места резервисана за Алвара Негреда и Луиса Фабијана чији трансфер у Сао Пауло је износио само 8.000.000 евра, али је Севиљи много тога донео на терену. Кержаков је био скупљи, али се његов допринос не може мерити са Фабијановим. На поменутих 11 играча, Севиља је инкасирала од обештећења укупно 204.000.000 евра. Поменимо још и продаје Сејдуа Кеите (Барселона), Гарија Медела (Кардиф), Мартина Касереса (Јувентус), Себастијана Скилаћија (Арсенал), Дидијеа Зокоре (Трабзон), Луиса Алберта (Ливерпул), Кристијана Поулсена (Јувентус)...

Када је прошле године освојила Лигу Европе и потом продала Ракитића, Морена и Фација многи су мислили да нема шансе да Севиља одбрани трофеј. Ова сезона је показала са Монки и Андалужани увек имају план Б који функционише. Мудро су сачували Карлоса Баку којег су летос могли да продају за неких петнаестак милиона евра, а сада му је цена сигурно већа за неколико милиона. Он је следећа велика продаја и видећемо ко ће купити сјајног Колумбијца.

Већ у јануару се може очекивати и продаја Алекса Видала, открића сезоне у дресу Севиље. Момак који је дошао као анонимус из Алмерије за само 3.000.000 евра сада вреди макар пет пута више и главни је кандидат да у јанару појача Барселону и заузме место које ће остати упражњено одласком Данија Алвеса.

Видал је недавно награђен и позивом у репрезентацију Шпаније, а на списку Дел Боскеа се нашао и Севиљин млади голман Серхио Рико. Почео је сезону као трећи голман, али је искористио повреде Бета и Барбосе и засијао на фудбалском небу изнад Пиринеја. Он је следећа златна кока Севиље, али ће се чекати идеалан тајминг за продају.

Поред Видала и Рика, Севиља је у овој сезони афирмисала још неколицину играча. Новајлије у тиму су и француски дефанзивци Колодиејчак и Тремулинас, пољски везиста Криховјак, а шта тек рећи за Евера Банегу. У Валенсији је етикетиран као један од највећих промашаја у историји, а синоћ је био играч утакмице у финалу Лиге Европе! Банега је после Луиса Фабијана или Ивана Ракитића најновији пример како фудбалер уме да процвета у Севиљи. Ко не прође у Севиљи, тај и није за велике домете.

Са буџетом далеко мањим од Реала, Барселоне, Атлетика и Валенсије, Севиља успева да остане у врху, а ове сезоне је стигла и заслужна награда у виду пласман у Лигу шампиона. Новац од елитног такмичења ће значајно поправити буџет Андалужана, а онда можемо очекивати и да задрже неког од најбољих играча.

Коментари / 0

Оставите коментар