Ко је најмоћнија Српкиња?

Зове се Фиби Новаковић и бивша је официрка Централне обавјештајне агенције (ЦИА), а успјела је и као виши официр у Министарству одбране САД у Пентагону.

Србија 28.05.2015 | 07:50
Ко је најмоћнија Српкиња?

Фиби има америчко држављанство, али је поријеклом из Србије. За њен успјех заслужан је српски адвокат Никола Чабраја који живи и ради у Чикагу и који је генерални директор и већински власник компаније "Џенерал дајнамикс".

Фиби Новаковић је дипломирала на "Смит" колеџу у Масачусетсу. Постала је обавјештајац ЦИА, а потом је успјела као виши официр у Министарству одбране САД у Пентагону. Након што је изградила успјешну каријеру у обавјештајним службама, Фиби се пребацила на бизнис.

Прије 14 година прешла је у "Џенерал дајнамикс", горе поменуту компанију, која се бави свемирском, војном и авио технологијом. Ова компанија је на 5. мјесту у војној индустрији, па је тако Фибина плата огромна.

Само у једној години, тачније у 2012. Фиби је зарадила 6.887.772 долара, а прошле године њена зарада је порасла на 19 милиона. Тим поводом, Фиби Новаковић се нашла на 56. мјесту Форбосове листе најмоћнијих жена свијета.

Под њеним вођством, зарада поменуте компаније је порасла за 6.5 одсто, а Новаковићка је осим у бизнису ангажована и у хуманитарном раду у фондацији "Медаље части".

О њеном приватном животу се не зна много. Удата је, али је задржала српско презиме.

Извор: Б92

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

28.05.2015 06:08

Како имамо успјесних људи у свјету,али на,томе нико не ради да се сарадјује са дијаспором!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БосњакПриједор

28.05.2015 06:23

Има Јаране и насих и васих и они и ови, мозда би и хтијели да сарадјују али ко це се борити са насим Политицарима и законима који ти отезавају сваки бизнис и гледају да те сто висе упропасте. Њене милионе би ова земља брзо прогутала, а она би осиједила за најкасније 6 мјесеци. Има пуно насих (бивси Југословена) који су успијели у свијету са постеним радом и трудом и апсолутни их разумијем да не зеле те теско зарадјене паре да бацају безвезе.

Name

Микаило

28.05.2015 07:39

Наси политицари би унистили њемацку економију у року од годину дана. Гарантујем! Паметном доста.

Name

Дијаспорац

28.05.2015 08:44

А како да дијаспора сарађује са актуелном влашћу, кад ту власт једино занима новац који шаљемо. Та иста власт је за свог представника у дијаспори поставила Мићу Ћетковића, лопова, преваранта и најобичнијег хоштаплера.. Ништа боље није ни у Аустрији гдје их претстављају Зоран Алексић и Александар Михаиловић. Од поменуте двојице не зна се који је већи преварант.

Name

ннн

28.05.2015 06:21

У чему је то она успјешна, може ли ко да ми објасни? ЦИА??Зарада компаније која се бави војном технологијом порасла под њеним водством...Не треба нам Форбс правити листу успјешних људи нашег поријекла,направимо то ми сами.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

28.05.2015 06:58

Зар има Срба односно Српкиња које би радиле за ЦИА, зар је и ово некакав српски понос, свашта???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мимар неимар

28.05.2015 07:05

Моћнија је Жељка премијерка. А тек Душица Мајкићка, она је јача и моћнија и од премијерке. Има њих још, само скромне по природи, тако васпитане, баш праве православке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

28.05.2015 16:10

Свака част. За жену иноватора САД за 2015. год. проглашена је жена из Дервенте проф. др Раденка Марић. То нашим политичарима није битно. Имамо много паметних људи по свијету, али нико за њих не мари.

ОДГОВОРИТЕ