Од двије до 10 година за педофилију

У посљедњих шест година Министарство унутрашњих послова Републике Српске евидентирало је 50 случајева педофилије, односно сексуалног искоришћавања дјеце у РС.

Република Српска 27.05.2015 | 20:29
Од двије до 10 година за педофилију

У 45 случајева радило се о кривичном дјелу полно насиље над дјецом, у којима је дошло до физичког сексуалног напада на жртву.

Уколико ови случајеви полног насиља над дјететом заврше пред судом, починиоцима се изричу веома мале казне, у распону од двије до десет година затвора, а минимална казна за починиоца би требало да буде од пет до десет година затвора. Истакла је ово Нада Граховац, омбудсман за дјецу Републике Српске, на округлом столу на тему сексуалног насиља над дјецом, који је одржан у Музичком павиљону у Бањалуци.

"Захтијевамо и регистар педофила и активан надзор над њима", истакла је она.

Жртве су углавном дјеца од шест до 10 година, која ријетко кад пријављују насиље које се деси јер је починилац углавном неко из њихове породице.

"Поздрављамо измјене Кривичног закона РС које су уважиле приједлог да се застара за кривично дјело полног насиља над дјецом рачуна од пунољетства жртве", истакла је, те додала да је било доста пријава жртава - сада одраслих, који су недавно свједочили о злостављањима у дјетињству у кругу породице.

Вања Стокић, координатор овог пројекта и уредник портала Е-трафика, истакла је да је захтјев за пооштравање казни за педофиле прослијеђен Министарству правде РС, те да ће им бити прослијеђени и закључци с округлог стола.

"Прије два мјесеца изречена је највећа казна за починиоца полног насиља над дјецом у РС до сада.Мушкарац из Приједора је добио 19 година затвора зато што је шест година силовао своју кћерку", истакла је Стокићева.

Поручено је да је неопходно Кривичним законом дефинисати и да се и сексуални однос одрасле особе с дјететом старијем од 14 година, које наводно пристане на добровољан однос, сматра кривичним дјелом.

Извор: Независне новине

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ЦЦ

27.05.2015 18:33

Мало је 2 године за педофилију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отац

27.05.2015 18:47

2 године за педофилију,срам вас било болесни умови једни за то треба смртна казна за сваку врсту педофилије

ОДГОВОРИТЕ
Name

лудо

27.05.2015 18:55

Дозивотна или стројење.Унистит му зивотињски нагон.Опростите зивотиње сто вас увреди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

27.05.2015 19:02

Какве 2 године то им је награда,20 година И јос га поломити,ма то није за зивит!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Затвор није све

27.05.2015 22:05

Треба и психијатар. Вредновање рехабилитације, могуцност понављања дјела и с тим ограницење контакта с дјецом те обавезно настављање посјета доктору. То је најтеза гнусоба коју једна особа мозе урадити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјенкаx@гмаил.цом

28.05.2015 09:38

У А мерици одавно хомосексуализам и трансветизам(Концита) нису поремецаји.Од просле год.у Њемацкој инцест је прихвацен као нормалан,а у Америци су велике најаве од удрузења педофила да се и њима признају права.У сљедецем списку психијатријских обољења који це бити објављен брису се и поремецаји лицности(психопате)као девијације и обољења.

ОДГОВОРИТЕ