Русија окривила САД за хапшења у ФИФА

Руско Министарство спољних послова саопштило је данас да све указује на то да је хапшење вишерангираних званичника из Свјетске фудбалске федерације /Фифа/ нелегалан покушај САД да наметну своје законе другим државама.

Свијет 27.05.2015 | 20:19
Русија окривила САД за хапшења у ФИФА

"Без улажења у детаље о изнесеним оптужбама, указујемо на чињеницу да је ово још један случај нелегалне вантериторијске примјене америчких закона", наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова.

У саопштењу је изражена нада да хапшења неће бити искориштена за нарушавање имиџа Фифе и да неће "бацити сјенку на одлуке које је та организација донијела, укључујући и личне".

"Поново од Вашингтона тражимо да престане да покушава да себе постави за судију далеко изван својих граница и да прати опште прихваћене правне процедуре", додаје се у саопштењу.

Седам званичника свјетске куће фудбала ухапшено је јутрос у акцији швајцарске полиције у Цириху. У току је испитивање десет лица која су учествовала у процесу гласања за домаћине такмичења 2018. и 2022. године, али ни против кога није подигнута оптужница.

Власти САД оптужиле су девет високих фудбалских званичника Фифе и пет спортских маркетиншких званичника за рекетирање, новчану превару и прање новца у посљедњих 20 година.

Оптужница у 47 тачака отпечаћена је у Њујорку, пренио је "Гардијан" на свом веб сајту.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

додано

27.05.2015 18:30

Добро јр да се покренуло,неко томе треба стати у крај па ко год да је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

28.05.2015 05:14

Фифа је веома опасна мафијаска установа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

роцкy

28.05.2015 05:52

Боје се Руси да це остат без Свјетског Првенства. Муцкали су, муцкали

ОДГОВОРИТЕ