Против именовања у парламентима

Предсједник Високог судског и тужилачког вијећа БиХ Милан Тегелтија поновио је данас став да се именовање судија и тужилаца у БиХ, у овом тренутку, не би требало да обавља у парламентима, већ да то и даље треба да ради ВСТВ БиХ.

Босна и Херцеговина 27.05.2015 | 14:45
Против именовања у парламентима

- Против смо измјене надлежности за именовање судија и тужилаца, јер сматрамо да БиХ у овом тренутку и не би могла да обезбиједи степен независности правосуђа какав се захтијева у европским земљама, уколико би се то дешавало у парламентима - истакао је Тегелтија.

У изјави новинарима уочи дводневног засједања ВСТВ-а рекао је да је то мишљење ВСТВ-а раније наведено и путем њиховог приједлога измјена и допуна Закона о ВСТВ-у.

Осврнувши се на неке наводе о политичком или неком другом утицају на правосудне органе, Тегелтија је поновио став да је правосуђе по закону у цијелости одвојено од политике, те су самосталан стуб власти.

- Не могу да тврдим да не постоје у сваком сегменту друштва неке девијације, па и у правосудном систему, али то није правило и није основ функционисања - рекао је Тегелтија истичући да би свака таква појава представљала дисциплински прекршај.

На сједници у Бањалуци ВСТВ ће, између осталих, разматрати годишњи извјештаји о раду Суда и Тужилаштва БиХ, врховних судова РС и Федерације БиХ, тужилаштава РС и ФБиХ те Апелационог суда и Тужилаштва Брчко Дистрикта у 2014. години.

Нагласио је да оцјену о извјештају о раду ових институција даје ВСТВ.

У фокусу другог дана засједања су именовања носилаца правосудних функција у БиХ и разматрање захтјева за проширење тужилачке систематизације у Тужилаштву БиХ.

Чланови ВСТВ БиХ изјасниће се и о годишњим извјештајима ентитетских центара за едукацију судија и тужилаца те Правосудне комисије БДБиХ.

Планирано је и разматрање Меморандума о разумијевању и сарадњи ВСТВ-а БиХ, Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције и УСАИД-а у склопу пројекта правосуђа у БиХ.

Иначе, сједнице ВСТВ-а су од средине априла отворене за јавност, а након ступања на снагу измјена и допуне Пословника Вијећа.

(Фена)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Лапсус Лингуае

27.05.2015 13:06

Најбоље да их Додик поставља, тада ћете и ти и он бити задовољни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Селман

27.05.2015 14:19

Мислиш да не поставља?

Name

БОА

27.05.2015 13:30

Па није овај имао овакву прицу док је био на Бајиним јаслама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

р

27.05.2015 15:17

Пао Бране Ким,па и ти сада о постењу...хахах

ОДГОВОРИТЕ