Богати ће постати киборзи

Богати ће у будућности постати боголики киборзи и биће то највећа еволуција у биологији икад - тако бар тврди Јувал Ноа Харари, професор на Хебрејском универзитету у Јерусалиму, који верује да ће се радикални преокрет догодити у наредних 200 година.

Занимљивости 27.05.2015 | 11:10
Богати ће постати киборзи

Помоћу биотехнологије и генетичког инжењеринга, професор Харари тврди да ће богати бити трансформисани у нову врсту божанства, бесмртних људи који ће имати потпуну контролу над животом и смрти.


Његов аргумент је тај да људска врста не може да се одупре изазову да се "унапређује".

- У природи нам је да будемо незадовољни - рекао је професор Харари током његовог недавног говора на фестивалу књижевности у Велсу.

- Чак и кад смо задовољни и кад постижемо напредак, ни то нам није довољно. Људи стално желе више. Сматрам да ће у наредних 200 година хомосапијенси постати нека врста божанства, било кроз биолошку манипулацију или генетички инжењеринг, делимично органска, делимично неорганска бића. Биће то највећа еволуција од почетка света. У Биолошком смислу ништа се није променило четири милијарде година. Људска расе ће бити другачији од људи какви смо ми данас, баш као што су сада шимпанзе другачије од нас. Ипак, технолошки то ће бити доступно само имућнима - тврди професор Харари.

У прилог његовој теорији иде и мишљење Хане Критчлов, популарне научнице са универзитета у Кембриџу.

- Људи ће моћи да живе у машинама. Мислим да је то сасвим изводљиво - рекла је Хана која је такође била присутна у Велсу.

Иако је људски мозак веома сложен, она наглашава да научници из дана у дан све боље разумеју функције његових делова.

- Уколико бисмо имали рачунар способан да повеже 100 трилиона електронских кола, онда би тај спој могли да будете управо ви - објаснила је Хана.

- Оно што можемо да видимо у последњих неколико векова јесте да људи постају све моћнији и да им више не треба помоћ од Бога - рекао је историчар Харари и додао да је најзанимљивије место на свету с религијске перспективе Силиконска долина, а не Блиски исток.

Тамо људи развијају такозвану "техно-религију" и притом верују да је смрт само технолошки проблем.

- Не требамо више Бога, само технологију - тврди Харари.

Познато је да је десна страна мозга, која је више активна код леворуких људи, повезана са креативношчу.

- Већ сада је за само 80 долара могуће купити специјалну капу која стимулише тај део мозга - подсетила је Хана Критчлов.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар