Херпес вирус уништава рак

Научници су пронашли први доказ да је нови начин борбе против рака помоћу генетски модификованих вируса, користан за пацијенте, што би могло да буде први корак ка развоју нових лекова у наредној деценији.

Здравље 27.05.2015 | 10:50
 Херпес вирус уништава рак

Специјалисти Краљевске болнице Марсден и Института за истраживање рака у Великој Британији потврдили су да се стање пацијената оболелих од меланома, који су лечени модификованим херпес вирусом, значајно поправило.

Код неких пацијената напредак је био изузетан. Иако су сви имали агресивне малигне меланоме који нису могли да се оперишу, они који су добили терапију вирусом у ранијој фази болести живели су у просеку 20 месеци дуже од оних који нису добили тај лек.

Код других пацијената резултати су били скромнији, али пошто је реч о првој студији те врсте, истраживачи се надају да ће у будућности бити много бољи.

Метод познат као вирална имунотерапија функционише тако што се ћелије канцера нападају генетски модификованим вирусом, тако да не може да се шири на здраве ћелије.

Вирус наставља да се размножава унутар ћелија рака и изнутра их уништава. Истовремено, друге генетске модификације вируса стимулишу реакцију имуног система да нападне и уништи тумор.

Други облици имунотерапије који се служе антителима већ су показали добре резултате. Постоји нада да ће се та два третмана користити комбиновано.

Кевин Харингтон, вођа студије и професор биолошких терапија канцера, сматра да би овај вид лечења могао да постане доступан у року од годину дана у многим земљама.

“Надам се да је ово први знак да ћемо у будућности имати много начина да се боримо против канцера”, рекао је он.

Студија која је објављена у стручном часопису Јоурнал оф Цлиницал Онцологy укључила је 436 пацијената. Више од 16 одсто њих реаговало је на третман после шест месеци у поређењу са 2,1 одсто оних који су добили контролну терапију.

Неки су добро реаговали и после три године од примања терапије.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар