Завршен Конгрес СДА: Изабрано руководство

Конгрес СДА, шести по реду од оснивања ове странке, завршен је рано јутрос, односно око 5 сати. Крај конгреса дочекало је једва 50-ак делегата.

Босна и Херцеговина 27.05.2015 | 10:22
Завршен Конгрес СДА: Изабрано руководство

Објављивањем имена 85 изабраних чланова Главног одбора око 5 сати ујутру окончан је 6. конгрес СДА, јавља Клиx.

На 6. конгресу 720 присутних делегата за предсједника странке изабрало је Бакира Изетбеговића, док ће функцију његовог замјеника обнашати Адил Османовић.

Такође, Конгрес је изабрао и осам потпредсједника. Ову функцију у наредне четири године обнашат ће Шефик Џаферовић, Денис Звиздић, Асим Сарајлић, Един Мушић, Шемсудин Дедић, Сафет Софтић, Един Рамић и Мирсад Кукић.

У касним ноћним сатима саопштена су и имена 85 чланова Главног одбора СДА у наредне четири године.
Суд части СДА чине: Шефкет Хафизовић, Ирфан Ајановић, Незир Пивић, Фарук Мекић, Љиљана Сакић, Сеид Алибеговић, Незир Дедић, Едхам Велаџић, Бедрудин Салчиновић, Наил Шећкановић и Емела Крвавац.

За чланове Надзорног одбора изабрани су: Суљо Хаџић, Алиса Хајдаревић, Амира Орњаковић, Џевад Агић и Едис Бајић.

Конгрес је једногласно усвојио Програмску декларацију странке те 12 резолуција и то: Резолуцију о основним циљевима економске политике и политике развоја; Резолуцију о реформи устава и јавне управе; Резолуцију о политици у области сигурности и одбране; Резолуцију о реформи правосуђа, борби против насиља, организованог криминала и корупције; Резолуцију о политици одрживог повратка избјеглих и расељених особа; Резолуцију о политици борачке заштите и остваривању права цивилних жртава рата; Резолуцију о вањској политици и еуроатлантским интеграцијама; Резолуцију о политици у области здравства; Резолуцију о политици у области образовања и науке; Резолуцију о политици у области пензионог и инвалидског осигурања и социјалне заштите; Резолуцију о политици у области заштите породице и демографије те Резолуцију о политици у области спорта и културе. Такође, усвојен је и Закључак о Статуту странке, организацији и методама рада СДА.

Конгрес је обиљежио и мањи инцидент који се десио приликом пребројавања гласова за потпредсједнике. Наиме, кандидат Мирсад Кукић и његове присталице сматрали су да би могли бити покрадени те су бурно реаговали на наводне неправилности.

Но, убрзо се све смирило, а резултати гласања за Главни одбор СДА посебно су детаљно пребројавани, што је узроковало вишесатно кашњење.

На Конгресу су се могли чути и захтјеви за демократизацијом СДА по принципу да сваки члан странке има право бирати руководство. Но, нови предсједник Изетбеговић појаснио је да је Конгрес одбацио кандидате који су заговарали нешто такво.

Наредни, седми по реду, конгрес СДА требао би бити одржан најкасније до 26. маја 2019.

(Клиx/Независне)

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Братунац

27.05.2015 09:22

Неканам је са срецом.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

27.05.2015 15:18

Што то нема Кебе у првим редовима?

ОДГОВОРИТЕ