Декларацијом против нуклеарног отпада

Декларација против складиштења радиоактивног отпада у сусједном Двору у Хрватској биће наредни корак којим ће дјеловати РС, изјавила је Сњежана Рајилић, начелница општине Нови Град.

Босна и Херцеговина 26.05.2015 | 22:30
Декларацијом против нуклеарног отпада

"Ми се ослањамо и на државна овлаштења и предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића и других релевантних институција и појединаца у БиХ, којих се такође тиче ово питање", рекла је она за "Независне новине" након округлог стола који је на ту тему одржан у Двору поводом најављене изградње одлагалишта радиоактивног отпада на локацији Трговска гора.

Скуп је окупио око стотинак грађана. Током бурне расправе чланови Центра за заштиту и обрану од нуклеарног отпада прозвали су начелника општине Двор Николу Арбутину да није потписао петицију против збрињавања радиоактивног отпада на Трговској гори, те да има скривене мотиве јер је и свог сина уписао у основну школу у Загреб.

Позвали су га да потпише петицију пред свима на округлом столу, али он то није учинио.

Арбутина је подсјетио да је Општинско вијеће рекло да се противи идеји одлагања радиоактивног отпада на Трговској гори те да ће омогућити грађанима да добију све информације.

"Након тога, када држава, односно државне институције укључе опћину Двор у процес одлучивања, то ће бити добра подлога да грађани могу адекватно донијети одлуку. Како грађани кажу, опћина Двор ће те ставове заступати", поручио је Арбутина.

Петицију која је покренута прије мјесец и по дана против збрињавања радиоактивног отпада на Трговској гори досад је потписало 3.000 људи из Двора те 2.800 из Петриње и околних мјеста.

Извор: Мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар