На кога ће Звезда у Европи?!

Избећи Казахстанце, Фради, Партизане и Албанце, премија су Балтик, Ирци и „лилипутанци“! Црвено-бели као носиоци имају 51. потенцијалног ривала у првом колу квалификација. Неке би ваљало избећи, неки су (још) пожељни ривали.

Фудбал 27.05.2015 | 21:40
На кога ће Звезда у Европи?!

Црвена звезда се после две године враћа у Европу. Стигло је зелено светло за лиценцу, па је клуб са Маракане поштеђен бруке као претходне године када му је било забрањено да учествује у квалификацијама за Лигу шампиона.

Овога пута, Црвена звезда европску одисеју креће од првог кола квалификација за Лигу Европе где ће бити носилац. У првом колу учествује 104 клуба, а Звезда има 51 потенцијалног ривала с обзиром да је из конкуренције изузет Чукарички јер клубови из исте земље не могу да се састану у квалификацијама. Од 51 могућег ривала, Звезда у овом тренутку зна имена њих 42. Остаје још да се реше неке дилеме у Албанији, Грузији, Естонији, Јерменији, Босни и Херцеговини, Сан Марину и Гибралатару. Углавном се чека на одигравање финала националних купова.

Међутим, велика већина Звездиних ривала је позната. Противник са највећим коефицијентом на којег Звезда може да налети у првом колу је словеначко Цеље. Следе естонска Флора, мађарски Ференцварош, летонски Сконто...

Коефицијенти не значе и да су то најтежи ривали београдских црвено-белих. Већи проблем су они који следе на листи. С обзиром на квалитет Црвене звезде и суноврат нашег фудбала, јасно је да некадашњем прваку Европе уопште неће бити лако у првом колу. Из фудбалских разлога би ваљало избећи казахстанске клубове који су блистали прошлог лета и направили низ сјајних резултата. Клубови у овој земљи су у великој експанзији, док Звезда слаби из године у годину. Из тог разлога би било добро за Звезду да избегне Ордабаши и Каират. Из сличних ралога, пожељни ривали нису ни азербејџанска Габала, норвешки Од Гренланд (сезона у јеку), мађарски Ференцварош и МТК. Свеукупно, ваљало би избећи и излете на Кавказ против Азербејџанаца и Јермена који из године у годину постају све већи проблем за српске.

Из нефудбалских разлога, за Звезду не би било добро да извуче албанске клубове Кукеши, Партизани и још један клуб који ће бити познат после финала купа. Из истог разлога Звезди би требало да изнегне македонске клубове Шкендију и Ренову због политичке ситуације у региону.

По УЕФА коефицијенту, најиделанији ривал за Звезду би био победник гибралтарског купа у чијем финалу играју Линколн и Линкс. Пожељни ривали су још Санта Хулија и Лустинас (оба Андора), Ла Фјорита и још један представник Сан Марина који ће тек бити познат наредног викенда, затим Балзан са Малте...

Црвеној звезди би одговарало и да извуче неког од ривала са запада или севера Европе. То су Викингур и Рунавик са Фарских острва, Гленторан и Гленавон из Северне ирске, Њутаун, Ербус и Бала Таун из Велса, Прогрес из Луксембурга, Викинкгур Рејкјавик са Исланда, Корк и Ју-Ес-Ди из Републике Ирске.

Могуће је и да Звезда добије ривала са Балтика. Конкуренти из Летоније су Јелгава, Сконто и Јурмала, затим Атлантас, Круоја и Тракаи из Литваније, те Флора, Клаев и још један представник Естоније. Ту су и фински клубови ВПС, СЈК и Лахти. Остатак потенцијалних противника чине црногорска Младост, молдавски Тираспољ и још неколико клубова који ће наредног викенда оверити место у Европи.

Сви побројани клубови су и могући ривали Војводине у првом колу квалификација, али Лале за сада још нису добиле лиценцу за Европу, па се не зна да ли ће учествовати.

МОГУЋИ РИВАЛИ ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ У ПРВОМ КОЛУ

Цеље (Словенија), Флора, Калев (Естонија), Ференцварош, МТК (Мађарска), Сконто, Јеглава, Јурмала (Летонија), Викунгур, Рунавик (Фарска Острва), Ренова, Шкендија (Македонија), Од Гренланд (Норвешка), Кукеши, Партизан (Албанија), Габала (Азербејџан), Ордабаши, Каират (Казахстан), Тираспољ (Молдавија), Ширак, Улисес (Јерменија), Младост (Црна Гора), Гленторан, Гленавон (Северна Ирска), ВПС, СЈК, Лахти (Финска), Динамо Батуми (Грузија), Луситанос, Сант Хулија (Андора), Викингур Рејкјавик (Исланд), Атлантас, Круоја, Тракаи (Литванија), Корк, Ју-Си-Ди (Ирска), Ла Фјорита (Сан Марино), Ербус, Њутаун, Бала Таун (Велс), Прогрес (Луксембург), Балзан (Малта).

Плус још девет клубова који тек треба да обезбеде пласман у прво коло квалификација, а по тренутном стању фаворити за то су: Сутјеска (Црна Гора), Олимпик (БиХ), Тирана (Албанија), Чкинвали (Грузија), Номе Каљу (Естонија), Мика (Јерменија), Фолгоре (Сан Марино), Линкс (Гибралтар).

У другом колу квалификација, Црвена звезда по УЕФА рангу такође заслужује статус носиоца, тако да ће избећи фаворите попут Копенхагена, Аполона, Хајдука, Шерифа, Ријеке, Розенборга, Слована, Нефчија, Го Ахед Иглса...

Жреб за прво и друго коло квалификација за Лигу Европе је заказан за 22. јун. термини за прво коло су 2. јул и 9. јул, а за друго коло 16. јул и 23. јул.

Коментари / 0

Оставите коментар