Домаћинства код Добоја под водом

Због пораста ријека и водотока у Босни и Херцеговини, дошло је до плављења пољопривредног земљишта и кућа на подручју села Бушлетић, на подручју Добоја, те ораница и путних праваца на подручју Прњавора, Грачанице, Добоја и Кључа.

Република Српска 26.05.2015 | 20:50
Домаћинства код Добоја под водом

Мјештани села Бушлетић, на подручју Добоја, због излијевања ријеке Лукавице, која је поред пољопривредног земљишта угрозила и домаћинства, упутили су апел властима да на вријеме реагују, спријече већу штету и коначно ријеше проблем с ријеком.

У Служби цивилне заштите у Добој Истоку је саопштено да је ријека Спреча поплавила више од 100 хектара усјева.
"У Клокотници оборинске воде угрожавају три куће, а вода се под контролом држи пумпама", каже Сулејман Делић, помоћник опшинског начелника за послове ЦЗ у Добој Истоку, те додао да су потребна додатна улагања како би се уредио систем одвода оборинских вода на овом подручју.

"У маглајском крају ријеке Босна и Јабланица су у коритима и за сада нема већих проблема", потврдио је Нијаз Делић из маглајског Штаба ЦЗ.

Драшко Деспот, из Одсјека за хидрологију Хидрометеоролошког завода РС, истакао је за "Независне" да је током поднева у сјеверозаподном дијелу РС дошло до пораста водостаја ријека, док је ријека Врбас, на мјерном мјесту Делибашино село, код Бањалуке, била изнад коте редовне одбране од поплава, и износила је 304 центиметра.

"С престанком падавина, дошло је и до пада водостаја Врбаса, тако да нема опасности од излијевања из корита. Очекујемо пад водостаја свих ријека и водотока с престанком падавина", рекао је Деспот.

Током дана, с престанком падавина, и из Федералног хидрометеоролошког завода, најавили су стагнацију и пад водостаја.

Метеоролози у наредним данима најављују ведрије и топлије вријеме.

Извор: Независне новине

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

дивља јабука

26.05.2015 18:57

Рекао сам вам да ће опет бити поплаве. А ви сте мислили да сам ја кретен који се спрда с тим. Власт није урадила ништа и неће јер су насвим позицијама погани и подли ... Неспособни и неписмени су заузели све. Они не знају ни како се зову. И помоћи народу не могу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

26.05.2015 19:38

Без намјере да повриједим било кога , народ(и) нису заслузили ниста боље осим овога сто нам се све лосе десава !

Name

Мајка Тереза

26.05.2015 21:01

...и сликали се са ваучерима, које смо ми платили, мени још 6 мјесеци одлучили одбијати од плате 1,5 посто за поплављене , а нико ме није питао да ли ја то желим....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

26.05.2015 21:14

понавља се прошлогодишњи сценарио ДРЖАВА ПЛИВА А ВЛАСТИ СЕ ЧЕШЉАЈУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

вук

26.05.2015 23:00

Која влада мозе да забрани киси да пада

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поплаве

27.05.2015 04:10

Поплаве су Резултат избора просле Године све се у изборе и промоције а богами и у Саторе улагало. Сви Политицари су заборавили на корита Ријека и заститу Становниства без обзира у ком дијелу Б и Х назалост по овај јадан Народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

додано

27.05.2015 04:41

Нема пара да се улазу за одбрану од поплава,потросиле се на сатор и прославу у цаст донатора за прослогодисње поплаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

27.05.2015 05:10

Богу хвала па не пада као просле године!сто се тице смецара од политицара они призељкују поплаве због донација И осталог муљања!!!

ОДГОВОРИТЕ