Филиповић спреман за нови изазов у Звезди!

Знао бих како с Звездиним клинцима! "Пун сам енергије и спреман да радим", каже Зоран Филиповић за МОНДО и додаје: "Хвала Тончеву, али ме из Звезде и даље нико није звао".

Фудбал 27.05.2015 | 15:40
Филиповић спреман за нови изазов у Звезди!

У новинама десетине кандидата, у просторијама клуба – тамо где и треба – само један!

Потпредседник ФК Црвена звезда Ивица Тончев у понедељак после састанка Управног одбора поновио је изречено пре тога у разговору за МОНДО:

"Предлажем за тренера Зорана Филиповића. Ипак, ја сам само један од 18 чланова Управног одбора".

Јавно, кратко и јасно.

Ова изјава стигла је и до легендарног фудбалера Црвене звезде, касније тренера клуба. Пристао је у разговору за МОНДО да на неки начин одговори Тончеву и прокоментарише његове речи.

"Прво, наравно да ми пријају речи господина Тончева, прочитао сам шта је рекао и захвалан сам му на томе. Као великом звездашу, бившем играчу и тренеру, не може да ми не буде драго", рекао је Филиповић.

Међутим, одмах се оградио...

"Али, то је био једини, да кажем, контакт између Звезде и мене. То што сам прочитао. Мене нико из клуба и даље није контактирао..."

Често сте на стадиону, гледате утакмице, у клубу су и даље многи ваши пријатељи, бивши саиграчи, конкретно почасни председник клуба Драган Џајић вратио се на стару адресу и активно учествује у раду Управе. Да ли сте с њим причали?

"Стално сам у контакту са највећим бројем пријатеља и саиграча из Звезде, касније и сарадника, наравно и са Џајићем, али он у овом тренутку није у земљи", рекао је Филиповић.

Ви јесте у земљи.

"Јесам", са осмехом је одговорио стрелац 302 гола на 502 утакмице у дресу Црвене звезде.

"Не само да сам у земљи, него сам често и у клубу, пратио сам Звезду целе сезоне, знам кроз шта пролази, али знам и шта је она била и шта је и даље. Ту сам одрастао, стекао име као играч, као тренер, мени је стадион Црвене звезде као друга кућа".

Дакле, не постоји дилема око тога да ли бисте прихватили позив на преговоре?

"Мислим да се то лако може закључити", каже са осмехом, али се ограђује.

"Видећемо у ком правцу ће се све одвијати, прво је потребно да ме клуб контактира".

Да ли сте се жалелели посла и узбуђења које доноси улога тренера?

"То свакако! Моја амбиција није спорна, пун сам енергије и желим опет да радим".

Хипотетички, ако бисте дошли на прозивку 8. јуна и постројили играче, пред вама би била група тинејџера која је ове сезоне изнела велики терет и борила се за титулу скоро до пред крај првенства. Мислите ли да бисте имали шта да им покажете и да би њихова младост и ваше искуство била добра комбинација?

"У том смислу, када је реч о раду са младим играчима, имам великог искуства. Стварао сам екипе и фудбалере и у Србији и у Португалији, много младих играча је направило каријере после рада са мном. У Црвеној звезди ту су били Влада Стојковић, Луне Луковић, Немања Видић, Дуле Баста, Боле Јанковић, Драган Мрђа, Марко Перовић... Сви су направили каријере, а и клуб је на њима лепо зарадио", присетио се популарни Филе периода између 2001. и 2003. године, када је Црвеној звезди донео Куп.

"Имам великог искуства у раду са младима", поновио је.

Има ли у њиховој младости штофа за европско одело?

"Не бих сада о томе, нема потребе да причамо о нечему што се још није догодило. Желим да размишљам реално, а реалност је да ме и даље нико из Црвене звезде није позвао", подсетио нас је Филиповић, можда будући тренер Луке Јовића, Михаила Ристића, Марка Грујића и осталих првотимаца.

Филиповић од 2012. године нема тренерски ангажман, а последњи је одрадио у Казахстану, где је водио Атирау. Пре тога, пут га је водио преко Чехлаула у Румунији, до Јужне Африке где је тренирао Ламонтвил.

У последње време, највише успеха имао је на кормилу репрезентације Црне Горе, чији је био први селектор у историји и коју је водио од 2007. до 2010. године, када му је истекао уговор са ФСЦГ.

Зоран Филиповић (62) играо је за Црвену звезду од 1970. до 1980. године, после чега је наступао за Бриж, Бенфику и Боависту. Освојио је три титуле првака Југославије, постигао 302 гола и 28 у европским куповима по чему је и даље рекордер клуба.

У две сезоне током којих је тренирао Црвену звезду, 2001/02 и 2002/03, Филиповић није ниједном поражен у дербијима са Партизаном Љубише Тумбаковића и Лотара Матеуса. У првој сезони било је 0:0 у Љутице Богдана и 0:3 у Хумској, а наредне сезоне 2:2 у Хумској и 2:0 у Љутице Богдана.

Коментари / 0

Оставите коментар