Због прислушкивања упитан и самит Г7

Амерички предсједник Барак Обама можда неће доћи на самит шефова држава или влада Г7 који се почетком јуна одржава у баварском мјесту Елмау, уколико се објаве "листе селектора" о шпијунираним објектима у Европи, преноси таблоид "Билд" спекулације по Берлину и пише да је то америчка влада демантовала.

Свијет 26.05.2015 | 13:45
Због прислушкивања упитан и самит Г7

Селектори су, како је објашњено, појмови за којима претраживач трага у имејл адресама, телефонским позивима, итд.

"Тиме ми нисмо пријетили, нити смо о томе ни једном размишљали да откажемо наше учешће на Г7 из разлога који имају везе са тајним службама...", речено је овом таблоиду у америчкој влади, који пише да, међутим, у политици демантији понекад служе да би се дипломатске пријетње изговориле.

Њемачки канцелар Ангела Меркел, која се налази под притиском опозиције, али и својих коалиционих партнера - социјалдемократа због афере Савезне обавештајне службе (БНД) која је помагала Американцима у шпијунирању Европљана, о чему је како се сазнаје Канцеларска служба била обавјештена, требало би до 8. јуна да објави такозване "листе селектора" које је америчка НСА шпијунирала и то, чак и против воље Американаца.

То је од ње захтјевала генерални секретар Социјалдемократске партије (СПД) Јасмин Фахими и тиме је, како истичу медији, поставила Меркеловој ултиматум.

Шеф СПД Зигмар Габријел то не схвата као ултиматум, али подржава захтјев Фахимијеве и претпоставља, како данас преносе медији, да ће Канцеларска служба до 8. јуна донети одлуку о такозваним "селекторима".

Медији пишу да је Меркел под највећим притиском до сада због те афере, а из демохришћана "пријете" социјалдемократама и превременим изборима, што судећи према анкетама тој партији не би одговарало, јер би за СПД глесало још свега нешто преко 23 одсто Њемаца.

Меркелову, чак и из либерала, сада ванпарламентарне партије спремне, према резултатима анкета, да поново уђе у Бундестаг, упозоравају на опасност од "Вотергејт афере", због које амерички предсједник Ричард Никсон морао да поднесе оставку 1974. године.

"Ако се Меркелова не побрине за једно безусловне разјашњење, мога би онда ова афера добити димензије "Вотергејт афере" у Америци", рекао је млади Кристијан Линднер, који је недавно поново изабран за шефа либерала.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар