Ошве код Маглаја извор терористичке пријетње!

Информација да у мјесту Ошве, код Маглаја, борци Исламске државе (ИС) увелико купују земљиште, под лупом је полиције, али и безбједносних стручњака, који истичу да је ово село постало извор терористичке пријетње за БиХ!

Босна и Херцеговина 26.05.2015 | 12:44
Ошве код Маглаја извор терористичке пријетње!

Овим су потврђени текстови "Независних", објављени прије тачно три године, када смо први писали да вехабије у Ошвама праве нову базу, а тада су нам и у Државној агенцији за истраге и заштиту (СИПА) потврдили да знају да су се у том селу настанили припадници вехабијског покрета, те да их прате.

Најновије, јуче објављене информације, указују да је наводно чак и Харун Мехичевић, највећи безбједносни проблем Аустралије, купио земљиште у Ошвама, које су процентуално "изњедриле" највише џихадиста, односно бораца за терористичку организацију ИС у Сирији и Ираку.

Мехичевић, који је етикетиран као опаснији заговорник вехабизма, би, како се претпоставља, ускоро могао да преузме примат у Ошвама, гдје је купио 20 дунума земље, иако тренутно живи у Мелбурну. У Ошвама је плац, наводно, купио и Јасин Ризвић, који је тренутно на сиријском ратишту.

Штавише, брзином свјетлости проширио се и податак према којем је у Ошвама плац купио и почео да гради кућу и Осман Кекић, пријашњи житељ вехабијског гнијезда Горња Маоча, а који је недавно отишао у Сирију.

Коментаришући ове информације, Армин Кржалић, директор Центра за сигурносне студије из Сарајева, каже да је већ низ пута указивано да ће по безбједост бити велика пријетња људи који се у БиХ враћају са страних ратишта.

"Сигурно, они ће бити један од највећих сигурносих изазова за сигурносне агенције. Треба допустити службама да држе под контролом те особе", нагласио је Кржалић.

Дешавања у Ошвама, судећи према ријечима експерта за тероризам Џевада Галијашевића, иначе некадашњег начелника Маглаја, представљају аларм за узбуну. Истиче да је тачно све што су јуче објавили портали.

"Ви сте својевремено објављивали причу о Ошвама, с фотографијама. Из тог села доста људи отишло је у Сирију и одлазе стално. Бочиња, код Маглаја, је посијала то сјеме. Имали сте више од 155 опасних лица у Бочињи, што је трајало до 2000. године, а након што сам их ја као неко ко је водио општину деложирао из туђих кућа, они су се 'расијали' од Маоче, до Ошви, Дубнице, Калесије, Шерића, Жељезног поља и тако даље", истиче Галијашевић.

"Независне" су 2012. године објавиле да су вехабије у Ошвама почеле чишћење корова око имања која су купили, те да је акцију организовао Изет Хаџић, одани сљедбеник вехабијског лидера Нусрета Имамовића, а Галијашевић каже да Хаџић сада управља заједницом у овом селу.

"Изабрана је локација на једној висоравни, гдје немате могућности да се појавите, а да не будете примијећени. Јасно је да су извори терористичке пријетње управо горе. Ви немате горе никога ко може да буде, а да се не одазове позиву у џихад", упозорио је Галијашевић.

Из полиције, с друге стране, поручују да су са дешавањима у Ошвама упознати, али да ће, ипак, спровести додатне провјере.

"Ми на подручју Маглаја имамо лица која су под нашом опсервацијом. Неколико лица с подручја Маглаја има обавезу да се јавља полицијској станици. Неких измјена, у погледу нових лица, група и дешавања, нема. Али, наравно, све се провјерава и прати се и ако буде каквих промјена полиција ће реаговати", навела је Алдина Ахмић, портпарол МУП-а Зеничко-добојског кантона.

Кристина Јозић, в.д. портпарола СИПА, навела је да су у току додатне провјере навода о евентуалној куповини земљишта на подручју Маглаја од стране припадника ИСИЛ-а.

"СИПА континуирано врши провјере свих навода који се на било који начин могу довести у везу с терористичким активностима, било да се ради о финансирању, врбовању или другим активностима у вези с тероризмом", каже Јозићева.

Извор: Независне

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

педја

26.05.2015 10:53

Ниста не брините имамо ми јаког министра за безбиједност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лл

26.05.2015 10:54

Ако имате доказе похапсите их и у затвор одмах !

ОДГОВОРИТЕ