Мобинг на радном мјесту - тихи убица

Мобинг изазива спектар негативних осјећања. Ријеч је о ситуацији у којој се гази достојанство особе. За већину, мобинг је релативно нов појам, који се најједноставније може дефинисати као злостављање на послу.

Република Српска 26.05.2015 | 08:10
Мобинг на радном мјесту - тихи убица

Радник трпи дуготрајно и систематско малтретирање од стране надређених или осталих колега. Заправо, може се рећи да мобинг постоји одувијек, али је тек однедавно стављен у правне и медицинске оквире.

Тешко га је препознати у раним фазама - жртва најчешће постаје свјесна да је у ситуацији мобинга када се нађе у ситуацији потпуног "сагоријевања" на послу или већ има озбиљније психолошке проблеме због мобинга. У највећем броју случајева жртва нема другог избора него да напусти посао.

Прим. др Омер Ћемаловић, директор Психијатријске болнице Јагомир и судски вјештак, наглашава да је мобинг врло комплексна појава, која се мора посматрати из више углова.

"За наше друштво је карактеристично да се мобинг јавља и у приватном и у друштвеном сектору, с тим да ће упосленици у приватном сектору оклијевати да га пријаве, јер могу много лакше да изгубе посао", наводи он.

Мобинг може додатно отежати ионако тешку, стресну ситуацију на радном мјесту.

"Мобинг се често дешава у ситуацији када се неко осјећа угрожено. Имате ситуацију да се врши над неким ко представља потенцијалну конкуренцију или се једноставно иде на то да се то мјесто ослободи, да би се запослила друга особа. Такве се ствари тешко подносе", каже Ћемаловић.

Мобинг код жртве изазива читав спектар негативних осјећања и врло је стресан. Такође, представља повреду самог дигнитета особе.

"Мобинг у вама изазива осјећај несигурности, понекад и ојађености, беспомоћности и огорчености. Па замислите особу која ради под таквим околностима. То је унутрашња нелагода, која не престаје да вас мучи. Јавља се поремећај спавања, прекомјерно знојење, људи често у тим ситуацијама почињу да користе лијекове", објашњава др Ћемаловић.

У једном моменту долази до рушења међуљудских односа. Све оно што се дешава на послу жртва мобинга почиње да рефлектује и на своју околину.

"Мора се радити више на томе да се мобинг препозна на вријеме. Постоји низ ситуација које ми сматрамо нормалним, нечим преко чега може лако да се пређе", каже Ћемаловић, те напомиње да се мобинг никада не дешава случајно, већ увијек постоји одређени циљ.

Извор: Независне

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

сирогојно

26.05.2015 09:29

А сви менадзери,директори,сефови су владајуца врхуска..ако ниси СНСД ..цао или трпи...

ОДГОВОРИТЕ