Турци сију сунцокрет у Бијељини и Градишци

Предузеће "Фамилy-Фарм", које је почетком ове године у Бијељини основала група турских привредника, већ је организовала да се у Републици Српској засије око 700 хектара бијелог сунцокрета, који ће се извозити у Турску и ЕУ, каже заступник фирме Гордана Васић, дипломирани инжењер пољопривреде и агроном.

Република Српска 25.05.2015 | 22:27
Турци сију сунцокрет у Бијељини и Градишци

„На подручју Градишке засијано је око 200 хектара, колико је засијано и на подручју Посавине. Нешто веће количине бијелог сунцокрета засијане су на подручју Семберије, тако да укупно имамо засијаних око 700 хектара“, каже Васић.

Она истиче да је ово прва година откако се на овом подручју уговара производња бијелог сунцокрета за грицкање и конзумирање, који се разликује од црног сунцокрета, намијењеног за производњу уља, по томе што садржи 50 одсто масноће у сјеменци.

Произвођачи бијелог сунцокрета, који су потписали уговоре о производњи, добили су бесплатно сјеме и вјештачко ђубриво. Они могу рачунати и на минималну откупну цјену од 0,50 евра по килограму сјемена, уколико постигну договорени стандард квалитета, који подразумијева одговарајућу крупноћу и испуњеност зрна.

Извор: Цапитал.ба

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Постено

25.05.2015 20:33

Браво Градиска Турци барем улазу новац у БиХ а не прицају узалуд. То це надам се отворити несто радних мијеста. Па због цега је онда проблем сто је Добој прихватио 6 милиона од Турске и помоц после поплава? Ја то стварно не разумијем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

25.05.2015 21:02

Прије 30 година, Арапи нису ништа радили а наше фирме су код њих добијале послове. Данас ми нити знамо нити хоћемо било шта да радимо. Имамо менаџера више него мрава. Будућност је загарантована.

ОДГОВОРИТЕ
Name

турцин

26.05.2015 05:00

Браво Турци,ја сам Србин,ево вам седамдесет дунума у Караизовцима код Градиске сијте ста хоцете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

е луди народ

26.05.2015 07:21

Тако су Срби на Косову радили, давали своју земљу Сиптарима па се ови накотисе и истјерасе их са Косова, па сад дреце кад постадисе мањина а Сиптари их туку као стоку. Таман тако це и васој дјеци бити са Турцима и васим потомцима који це вас све проклињати. Мислите бар на своју дјецу и унуке ста це они од тих Турака дозивјети у будуцности. Колико видим РС це бити Косово бр. 2.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре луди народ

26.05.2015 20:56

Не бих ја рекао да је овдје народ луд прије це бити да су луди такви болесници као ти сто непрестано трују омладину.Нису људи продали своју земљу ни Турцима нити било коме него им продају свој производ.

Name

Јово

26.05.2015 10:10

Ово је врло добра ствар. Наши сељаци сију, добијају бесплатно сјеме, ђубриво, договорен откуп, знају унапријед откупну цијену. Бар их не уцјењују ови наши домаћи шверцери и накупци, који се богате на муци гладног сељака и изигравају нам лажне патриоте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулио

27.05.2015 20:51

Врло добро,поздрављам сваку подрску људима који раде,а и Турској која це откупити........само напријед.

ОДГОВОРИТЕ