Престон Норт Енд - повратак великана!

Први шампион Енглеске вратио се у Чемпионшип и наредне сезоне јуришаће на елиту из које је испао пре више од пола века и више се никада није вратио.

Фудбал 26.05.2015 | 11:40
Престон Норт Енд - повратак великана!

Након четири сезоне проведене у Лиги 1 (трећи ранг такмичења) Престон се вратио у Чемпионшип! Уснули великан енглеског фудбала савладао је у финалу плеј-офа Свиндон. На грандиозном Вемблију, пред преко 60.000 људи, Непобедиви су славили лако и убедљиво са 4:0. Некада велика нада Лидса, а сада распуцани ветеран Џермејн Бекфорд постигао је три гола и постао јунак великог успеха свог клуба. Да подсетимо, тамнопути голгетер био је најзаслужнији и за победу и у полуфиналу, када је у двомечу сместио три комада Честерфилду - онај један са пола терена представљао је право мало ремек дело.

Бекфорд је начео Свиндон већ у трећем минуту, чиме је најавио у ком ће правцу ићи овај сусрет. На 2:0 повисио је Хантингтон десет минута касније, да би у смирај првог дела Џермејн Бекфорд још једном показао какав је мајстор. Заломио је чувара на 16-17 метара од гола, овај продужио ка аут-линији, а "десетка" Престона гађа милиметарски тачно левом ногом сам угао. Све је у том тренутку било готово...

Бекфорд је хет-трик комплетирао почетком другог полувремена, а онда испраћен громогласним аплаузом целог стадиона напустио игру.

А и мали су, и те како су имали разлога за страх уочи овог финала навијачи Престон Норт Енда. Нећете веровати, али ово је био десети пут овом тиму да игра у плеј-офу, а ниједном у претходних девет није успео да обезбеди виши ранг?!

Па откуд онда надимак Непобедиви и епитет "великан"?

Многи можда нису знали да је Престон први шампион Енглеске и да је далеке 1888. био оснивач националног шампионата. Сезону 1888/89. клуб са Дипдејла који је предводио голгетер Џон Гудал (21 гол на 22 утакмице) завршио је први испред Астон Виле и Вулверхемптона и то без изгубљеног меча, што ће касније успети да понови само још Арсенал, више од 100 година касније. Исте сезоне освојен је ФА куп (без примљеног гола), па отуда и надимак Непобедиви. Била је то прва дупла круна у светском фудбалу.

Престон је одбранио круну 1890. (испред Евертона и Блекбурна), да би онда три године заредом завршавао као други на табели. Из тог периода датира и најубедљивија победа у историји острвског професионалног фудбала - екипа предвођена Шкотом Џимијем Росом демолирала Хајд у првој рунди ФА купа. Било је 26:0! Престон Норт Енд има само три трофеја у својој ризници. Поред две титуле 1936. освојили су ФА куп (последњи трофеј), али без обзира на то статистичари у Енглеској сврставају га у сам врх листе најуспешнијих клубова када су у питању резултати (бодови) у домаћим такмичењима. Прецизно, Престон се за период 1888-2010. сврстава на четврто место. Више утакмица од њега у професионалним лигама одиграо је Нотс каунти. У 135 година дугој историји овај тим је уз највишем рангу провео 46 сезона и никада није склизнуо даље од Лиге два, односно четвртог ранга такмичења, а Дипдејлом корачали су велики асови попут Марка Лоуренсона (касније аса Ливерпула), Џоа Марстона, Алекса Бруса...

Прве проблеме Престон је почео да доживљава средином двадесетих година, када је испао у другу лигу и тамо провео читавих девет година. Повратак на стазе успеха повезује се с појавом најбољег фудбалера у историји клуба и једног од највећих енглеских играча свих времена - Сер Том Финија. Предвођени фантастичним крилом Непобедиви су педесетих поново постали битан фактор у елити. Два пута су у том периоду били други, 1953. и 1958, када су им титуле испред носа односили Арсенал и Вулверхемптон, а једном трећи. Том Фини посветио је читаву своју каријеру Престону, за 14 сезона одиграо више од 400 званичних утакмица и постигао преко 200 погодака. Имао је богатих понуда из Италије, када је полако постајало популарно да Енглези одлазе на Чизму - није их прихватио.

Фини је последњу утакмицу за Престон одиграо у сезони 1959/60. Завршили су девети на табели, а капитен је решио да окачи копачке о клин. Идуће сезоне клуб је испао из елите и до данас се није вратио. Од почетка шездесетих па све до данас Непобедиви пливају између Лиге 1 и Чемпионшипа.

Актуелни менаџер Престон Норт Енда Сајмон Грејсон увођењем екипе Чемпионшип након четири године у Лиги 1 направио је велики посао, а можете замислити шта би постао у очима навијача када после више од пола века обезбедио пласман у елиту. Вероватно би стао уз раме Финију, или бар добио статуу испред стадиона, попут легендарног сера...

Па да му пожелимо срећу!

Коментари / 0

Оставите коментар