Свако 12. село без иједног становника!

Свако дванаесто село у РС нема више ниједног становника. На овај податак, позивајући се на попис спроведен 2013. године, указује демограф Стево Пашалић, који каже да је овакву ситуацију проузроковало више фактора.

Република Српска 25.05.2015 | 14:51
Свако 12. село без иједног становника!

"Опште је познато да млада популација одлази према градовима, а села остају демографски празна, са старијом популацијом, која постепено изумире", казао је Пашалић.

Према његовим ријечима, од села у којим више нема мјештана, остао је само географски назив.

"Осам одсто села у РС нема ниједног становника, показао је попис. Ствара се све више ненасељеног простора у РС и кључно питање је шта ћемо с тим простором. А тај проценат још је већи на нивоу БиХ", подвукао је Пашалић. Казао је да је ријеч углавном о брдско-планинским просторима.

"Села у брдско-планинским просторима немају савремене услове за живот, као што су савремени путеви, школе, здравствене установе и тако даље", казао је Пашалић, додајући да је један од проблема, када је ријеч о сеоским насељима, и недостатак радних мјеста.

Синдикалне вође истичу да власт не ствара услове како би се у селима могло живјети од рада. Убијеђени су да би у руралним насељима било више живота када би им власт помагала. Док се то не промијени, неће се мијењати ни катастрофална демографска слика у селима.

"Наш национални интерес треба да буде запошљавање и када би то био случај, онда нам људи не би напуштали села. Требало би стимулисати опстанак људи на селима. Људи иду са села, не зато што неће да раде, већ зато што немају подстицај па не могу да купе ни мотику, а да не говоримо о трактору", истиче Исмет Бајрамовић, предсједник Савеза самосталних синдиката БиХ.

Село Дубица, на Мањачи, код Бањалуке, једно је од оних која су до осамдесетих година прошлог вијека врвјела становништвом, а данас је пред изумирањем. Мјештани кажу да су некада куће биле пуне, а након што су изгорјеле током протеклог рата, више их нико није обнављао. Млади Дубичани сада су расути по свијету, углавном у Војводини.

"У Дубици данас живи троје мјештана, од чега је двоје стараца. Трећи мјештанин има више од 50 година и није ожењен. Дакле, за неколико деценија овдје неће више нико живјети, а прије протеклог рата овдје је било људи колико хоћете. Пред сам рат људи су почели да се одсељавају, а током рата село је демографски докусурено, јер су људи побјегли и нису се враћали", истичу мјештани Дубице.

Миленко Шарић, директор Центра за развој и унапређење села Бањалука, наглашава да се у протеклим деценијама значајно смањио број становника у селима на Мањачи.

"Када је ријеч о миграцији према граду, не може се рећи да је она заустављена, али је значајно смањена у посљедњих десетак година", увјерава Шарић, који констатује да има неких села која су на прагу тога да постану пуста, али се то, како тврди, у догледно вријеме неће догодити.

Извор: Независне

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ето..

25.05.2015 13:29

Ето.. Ратовало се за сваки педаљ земље...Сад стоје многе површине празне...Човјек је проклет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ето...

25.05.2015 16:10

Није проклет, него цува своје.

Name

Ре ре Ето

25.05.2015 20:23

Види се из прилозеног како цува своје.

Name

Онај чува своје

25.05.2015 17:01

Овај чува своје онај чува своје , ти чуваш своје... Ето сад земље ... Неће је нитко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

25.05.2015 21:46

још мало па ћемо имати и општине без и једног становника, људи се отимају и ногама и рукама да оду одавдје и Срби и Бошњаци и Хрвати. На крају ће остати само политичари јер су они сврха сами себи и постоје само због себе и своје родбине

ОДГОВОРИТЕ