Тренутно без опасности од поплава

У Републици Српској за сада нема опасности од изливања ријека из корита, рекао је Срни портпарол Републичке управе Цивилне заштите Жељко Стојановић.

Република Српска 25.05.2015 | 11:22
Тренутно без опасности од поплава

Стојановић каже да су, према извјештајима подручних оперативно-комуникационих центара, све ријеке у Републици Српској испод коте редовне одбране од поплава. 

Он је рекао да је ниво ријеке Саве у Броду 371 центиметар, а у Шамцу 116 центиметара, што је за око 100 центиметара више у односу на јучерашње мјерење, док је кота редовне одбране од поплава у Броду 730, а у Шамцу 650 центиметара. 

Према његовим ријечима, ријека Уна је у опадању у Новом Граду низводно, док је Босна у Добоју порасла за 48 центиметара, али је осјетно испод коте редовне одбране од поплава. 

"Републичка упрва цивилне заштите је у појачаном режиму осматрања и обавјештавања јавности и надлежних служби", нагласио је Стојановић.

Водостај Саве код Градишке је у наглом порасту а током последња два дана повећан је за седам метара, саопштено је у општинском Штабу цивилне заштите у Градишци.

Бошко Пуцар, начелник овог Штаба рекао је за ТВ БН да за сада нема опасности од изливања ове ријеке.

Међутим, уколико се кишни период настави опасност пријети од планинских ријека у Поткозарју. Ситуација у Лијевче пољу је много боља јер су током године уређени одводни канали те санирана критична мјеста на којим је претходних година долазило до већих поплава.

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Васкрсија

25.05.2015 10:23

А ста би јуце у Голупцу за само пар тренутака!?!

ОДГОВОРИТЕ