Запад враћа мигранте на Косово и Метохију

Од почетка године на Косово је враћено више од шест хиљада људи који су од тада емигрирали у западноевропске земље, објавила је агенција Косова лајв.

Србија 24.05.2015 | 14:23
Запад враћа мигранте на Косово и Метохију

Представник за миграције у косовском Министарству унутрашњих послова Ваљон Краснићи рекао је за Косова лајв да је највише становника Косова враћено из Њемачке, а да их има и из Мађарске, Аустрије, Шведске, Швајцарске и других европских земаља.

"Из Њемачке има повратка скоро сваке недјеље. Од 1. јануара до јуче вратило се нешто више од шест хиљада Косовара, што је више него прошле године, када је враћено око 4.600 људи", рекао је Краснићи.

Према његовим ријечима, у уторак 26. маја најављен је повратак око 100 грађана Косова, који су емигрирали у западноевропске земље, а за 2. јун најављен је повратак нове групе.

Приштинска агенција преноси и изјаву министра унутрашњих послова Баварске Јоакима Хермана, по којој ће враћање косовских емиграната бити "дослиједно" настављено.

У разговору за Косова лајв један од емиграната Бесим Бериша, који је у фебруару одлучио да напусти Косово и емигрира у Њемачку, каже да је одлучио да се врати кући због тешких услова у једном од њемачких кампова за збрињавање имиграната и због мале вјероватноће да ће добити азил.

"Већ четири мјесеца сам у Њемачкој и охладиле су се наде да ћемо имати прилику да добијемо азил. На Косову сам оставио родитеље, жену и малу дјецу, због којих сам јако узнемирен. Види се да су могућности да се овдје нешто ради минималне, дакле својевољно сам потписао да се вратим на Косово", рекао је Бериша.

Он је казао да се нада да процес повратка неће трајати дуго и да ће по повратку на Косово добити назад свој посао таксисте, чиме се бавио посљедњих седам година.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар