Анализа: Турнир пријатељства - то је почетак нечег много великог!

"Турнир пријатељства" на почетку је био инспирисан идејом једног другог локалног турнира, а сада "пријети" да прерасте у нешто много много веће. Ко је споменуо еx-Yу лигу?

Фудбал 25.05.2015 | 00:00
Анализа: Турнир пријатељства - то је почетак нечег много великог!

У етно селу "Станишићи" поред Бијељине ових дана фудбал је у првом плану. Други по реду "Турнир пријатељства" окупио је 16 екипа из бивше Југославије узраста до 16 година и још једном гурнуо спорт у први план, без било каквих подјела, што се, истини за вољу, не дешава често на овим просторима.

Иако је ово тек његово друго издање, организатори су направили одличан посао и већ на први поглед када дођете видите да све функционише савршено, од редарске службе, преко особља које стоји на услузи гостима и новинарима, до људи који брину у одржавању терена, који одмах послије одигране утакмице сређују тререн и припремају га за нови такмичарски дан.

Млади фудбалери Звезде, Партизана, Динама, Сарајева, Жељезничара, Ријеке и других клубова учесника имају одличне услове на овом турниру, сви су ту због њих, па онда не чуди њихов максималан ангажман на терену, али ни добро расположење ван њега.

А како је све кренуло?

Све је почело у оближњем селу Јоховац гдје су Срђан Шушић и Андрија Милошевић, покојни брат Саве Милошевића, 2008. године покренули један мали турнир за дјецу. Почело је прво са четири, екипе, да би из године у годину број учесника растао.

"Врло брзо добили смо подршку Саве Милошевића и тај турнир је назван 'Стопама Саве Милошевића', а захваљујући њему дошао је Партизан, потом и Црвена звезда, Војводина и друге екипе. Ове године имаћемо 150 екипа, вјероватно и више, јер интересовање је огромно и јављају нам се бројни клубови са жељом да учествују", прича нам Шушић и објашњава да је одатле кренула и идеја о "Турниру пријатељства".

"Прије двије године, Саво који је отварао сваке године турнир, ми је рекао: 'Направићу нешто у чему ће уживати сви, а ти ћеш имати дупло мање посла. Направићемо турнир екипа бивше Југославије. Пошле године смо ето окупили 16 екипа, изузев Хајдука, ове године турнир је подигнут на виши ниво, а сљедеће ће наравно бити на још вишем. Када смо материјал од прошле године послали у УЕФА они су били одушевљени и ушли смо у програм УЕФА иако је обичај да турнири добију њихову подршку тек послије пет година постојања".

Несумњиво је да идеја оживљавања некадашње еx-Yу лиге јача одржавањем овог турнира, а организатори истичу да је то управо посебна драж овог догађаја.

"Све ово је идеална прилика да прерасте у еx-Yу лигу. Ови клубови играју турнире по цијелој Европи, али кажу нам да је ово једна посебна драж. Ми смо могли довести овдје и омладинце Барселоне или Реала, али није то то. Људи овдје више воле гледати Динамо - Звезда, него да гледају неки европски клуб", објашњава Шушић.

Као и прошле године "Турнир пријатељства" мјесто је гдје долазе бројне спортске, прије свега фудбалске звијезде да погледају неке утакмице и пруже подршку овом турниру.

Међу њима је ове године био и легенда Партизана, Момчило Вукотић, који је у суботу посматрао полуфиналне утакмице.

"Мислим да састави екипа говоре да се ради о једном веома јаком турниру.и сигурно је ово прилика да се наши момци пореде са клубовима из бивше Југославије и да видимо гдје смо", рекао је Вукотић.

На трибинама стадиона у Етно селу "Станишићи" у суботу су били и челници ФСБИХ, генерални секретар Јасмин Баковић и предсједник Елведин Бегић.

"Ми смо ту идеју подржали. Увјерен сам да ће овај турнир и сви наредни дати један снажан допринос развоју фудбала Босне и Херцеговине, као и на цијелом овом простору. Надамо се да ће турнир из године у годину да расте и постане догађај за свако поштовање. Турнир нам даје јединствену прилику да на једном мјесту видимо велики број фудбалских нада из цијелог региона, да промовишемо пријатељство и фудбал. То су разлози због којих ће наш савез сигурно бити уз 'Турнир пријатељства' и у будућности", рекао је Бегић.

Значај "Турнира пријатељства" препознала је и компанија м:тел која га је подржала и дала свој допринос његовом јачању.

Да он није нимало небитан говори и то да на турнир долази и одређен број скаута који прате младе таленте са ових простора. Према незваничним информацијама, на турниру је било присутно неколико скаута екипа из Италије, међу којима је и Јувентус.

Коментари / 0

Оставите коментар