Србија за одрживо рјешење за српску заједницу на КиМ

Председник владе Србије Александар Вуцић изјавио је за немачки Велт да се нада што је могуће скоријем отварању поглавља са ЕУ.

Србија 23.05.2015 | 14:14
 Србија за одрживо рјешење за српску заједницу на КиМ

"Србија је веома тешко на томе радила. Ми смо напредовали у дијалогу са Приштином, ми смо спроводили болне реформе и увели оштре мере штедње. Београд је то извршио без притиска споља'', рекао је Вучић, одговарајући на питање, зашто Србија, ако тако хитно жели у ЕУ, не испуни услове за отварање поглавља. 

На констатацију листа да су то, што он каже, многи признали, али да упркос томе постоје сумње, рецимо, у Бундестагу, у погледу темпа српских реформи, српски премијер је рекао да је Србија, у сваком случају, успела да смањи дефицит у буџету и додао да то не успевају ни све државе које су већ у ЕУ. 

Он је истакао да неке мере не чине власт популарном. 

'''Једна влада себе не чини популарном, ако на пример, смањује пензије'', рекао је Вучић и додао да је Србија, међутим, само тако могла да оздрави своје финансије.

На опаску да, упркос томе, још није отворено ни једно поглавље и да се кочи са применом споразума о нормализацији са Косовом, и питање зашто је то Београду тешко, председник Владе Србије је рекао да су у протеклих шест месеци закључени важни споразуми са Приштином. 

Најтежи су, према његовој оцени, били они о правосуђу и судској надлежности. 

''Ми смо се договорили о плану, како да приближавање иде напред. Криза владе на Косову је уназадила наш временски план, али смо ми у међувремену поново отворили разговоре'', рекао је Вучић. 

На питање шта је са српским утицајем на северу Косова и чињеницом да ЕУ захтева повлачење, Вучић је рекао да је тачно да је то питање и даље отворено. 

''Србија даје све од себе да се нађе једно одрживо решење у односу према српској заједници'', рекао је Вучић и додао да задовољавајуће решење мора, вероватно, изгледати тако да обе стране, и Београд и Приштину, чини незадовољним.

Упитан о спремности за компромисе, Вучић је рекао да се ради се о томе да се регулишу управне структуре и финансирање општина на Косову. 

''Ко ће се бринути тамо за спровођење сигурности, за здравство, за исплату пензија, ако Београд то не чини'', упитао је Вичић и додао да Београд за сада још чека на одговарајуће сигнале из Пристсине. 

''Ми сносимо одговорност са Србе на Косову - без гаранција и чврстих оквирних услова ми не можемео да излазимо у сусрет'', изјавио је српски премијер. 

Одговарајући на питање о забринутости ЕУ због стања слободе мишљења у Србији, Вучић је рекао да Србија даје све од себе и да су недавно усвојена три нова закона која штите медије и слободу изражавања. 

На опаску новинарке да критичари кажу да ти законе не уклањају недостатке, попут покушаја застрашивања новинара, Вућић је рекао да не зна о чему она говори. 

''ЕУ је поздравила наше нове законе о медијима. Ми смо следили реформски курс, али не желим да негирам да на појединим местима постоји потреба за побољшањем. Чини ме тужним ако Србија има лош имиџ. Зато сам отворен за критику и савете'', рекао је Вучић. 

На опаску да ЕУ и даље критикује Србију за недовољне напоре у борби против корупције, имајући у виду пуно оптужница, а мали број пресуда у корупционим процесима, Вучић је рекао да то не може да оспорава:

''То не могу да оспоравам. Наша полиција добро ради при истрагама и, упркос томе, једва да постоје пресуде. Нашем судском бићу недостају ефикасност и делотворност. Ја, као шеф владе, не могу судијама да издајем наређења, судови су, на крају, независне институције'', рекао је Вучић и додао да он, међутим, ту даје право ЕУ и да у Србији постоји потреба да се још учини у борби против корупције. 

Вучић је, такође, рекао да у народу постоји растуће нестрпљење, када је реч о приступу Србије ЕУ. 

''Приступни процес управо траје и то може да буде заморно. Али, ако би људе ставили пред избор - Европа или остати изван, тада би огромна већина желела да буде део ЕУ'', рекао је Вуцић. 

На опаску листа да је то рационалан поглед на ситуацију и да се емотивно многи Срби осећају повезани са Русијом и питање да ли ће то бити проблем за њега, одговорио да добар однос са Русијом не значи ништа лоше. 

''Ми смо заинтересовани за добар однос са Москвом, то није ништа лоше'', рекао је Вучић. 

На подсећање листа да је руски председник Владимир Путин, у јеку украјинске кризе, био позван у Србију на параду, те на питање није ли то опасан ''флерт'', ако се жели у ЕУ, Вучић је рекао да Србија позива многе државнике, такође, и руског председника. 

''На паради сам Путину јавно рекао, оно што сам му рекао у Москви иза затворених врата: Србија је на курсу ка ЕУ'', рекао је Вуцицћ, и на питање да, упркос томе, Србија као ЕУ кандидат не учествује у санкцијама против Русије, одговорио да преговарачко поглавље о спољној политици није још отворено. 

''Истини је и то да учешће у санкцијама носи економске консеквенце. И Србија није у позицији да те последице носи на леђима. Ми морамо да осигурамо економско преживљавање. На крају, ми смо још увек изван ЕУ и нико нас при том не помаже'', рекао је Вучић. 

Извор: Тањуг

 

Коментари / 0

Оставите коментар