Велики обрт: Сабор СПЦ смијенио Филарета

На сабору је јутрос дошло до неочекиваног преокрета и владика милешевски Филарет је ипак смењен, сазнаје Блиц. Сабор се синоћ разишао са начелном одлуком, на иницијативу патријарха Иринеја, да се Филарету да још годину дана шансе да поправи стање у својој Епархији, а да се потом изнова одлучује о његовом разрешењу.

Србија 23.05.2015 | 21:51
Велики обрт: Сабор СПЦ смијенио Филарета

Како се синоћ није гласало о предлогу већ је прихваћен без расправе, а није потписан ни записник, група владика је јутрос инсистирала да се ипак гласа као што је пре неки дан био случај са владиком канадским Георгијем који је такође смењен.

Пет-шест владика јутрос је на заседање дошло са представкама и захтевом да се још једном размотри одлука о Филарету.

Како каже извор Блица из Патријаршије, они су донели и неке нове доказе који говоре о не баш часном животу овог епископа.

До преокрета је дошло након јучерашњег притиска државних фунцкионера да се Филарету 'прогледа кроз прсте'. За то су се заложили шеф СПС и министар спољних послова Ивица Дачић и директор Србијагаса Душан Бајатовић.

Синоћ је Сабор напрасно одлучио да се уместо смене, владики милешевском да шанса да се поправи. Филарету је била дата година дана да исправи грешке, а након тога би се изнова испитао његов рад и донела одлука да ли ће бити смењен или не. Данашњим великим преокретом је то пало у воду и Филарет је дефинитивно смењен.

Иначе, смена Филарета била је извесна свих дана Сабора посебно јер су његови греси већи од оног што се замера владики канадском.

Филарету се осим неадекватног располагања црквеним новцем и малтретрирања свештенства, ставља на терет и блуд и разврат, а о чему су сведочили монаси из његове Епархије.

Од мртвачких глава по којима је остао упамћен у јавности током рата на простору бивше СФРЈ у Филаретовој биографији уписан је и штрајк глађу који није хришћански чин, на десетине дописа државним институцијама и приватницима да му дају новац.

Ово није први пут да се политика умеша у живот Цркве, али ни када је реч о Филарету коме се на терет ставља и политиканство. Током 2012. године милешевски Филарет обратио се за помоћ министру полиције Ивици Дачићу.

У то време била је иницијатива медју владикама да се на сабору Филарет пензионише. До сусрета није дошло, али су блиски сарадници Дачића приликом сусрета са врхом СПЦ пренели да им је стало до судбине Филарета.

Извор: Блиц

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Верник

23.05.2015 08:59

Није ми јасно какав утицај може и сме имати Дачић и Бајатовић! Ни црква се не може мешати у избор,или разрешење наших представника на власти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

23.05.2015 09:29

Све је кренуло наопако, није цудо ста се све ради од овог јадног у главу народа. А народ сретан сто има ста да сплеткари и траца кад нема ста да ради, кад народ буде запослен а политику водили паметни људи и буде закона за све исто, дотле це бити овако. Власт се бави свим и свацим само оно сто је потребно да се организује да народ ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Покојна Милева

23.05.2015 09:47

Знаци побједила је струја која воли Аудије,ону која преферира Мерцедесе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

23.05.2015 10:08

А СТА ПЛАНИРАТЕ СА ОНИМ ГРИШОМ ИЗ ТРЕБИЊА...ДА НЕЋЕ МОЖДА У СВЕЦЕ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

23.05.2015 10:40

Григорије, Григорије, ма како ти изврдавас???

ОДГОВОРИТЕ
Name

САЛЕ

23.05.2015 10:56

Сто је ово вијест код нас? Кога брига ста је у Милесеву или како се вец зове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црква

23.05.2015 10:58

Ма да је по Богу оставите цркву њиховим проблемима и нека се они организују како они мисле да је најбоље. Па није то политика за Бога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коментар

23.05.2015 11:06

Видимо свугдје се несто десава. Трази се одговорност. А у Невесињу лопов Миковиц награден за малверзације титулом савјетника, а и сада командује јер је нацелник соњо. Докле висе, стити га резим јер годинама руси СДС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

притисак

23.05.2015 11:36

Ево приједлога за шпицу прије вијести :"Проклета је Америка ..."

ОДГОВОРИТЕ
Name

р

23.05.2015 11:44

Ја сам да се Григорије смијени, он јаде чини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИнСрб

23.05.2015 12:05

Има ли ико поштен у овој СПЦ. Шта се овде ради. Како који пут изађе у народ нека афера у којој су упетљани главни врховници цркве крађа, корупција, криминал, утаје, блуд ... на крају ће бити да је то мафијашка организација. Ја сам за да се истина изнесе ма каква била. То је ради свих нас ! Ништа и никога нетреба прикривати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За редакацију БН ТВ

23.05.2015 12:29

Одличан текст Александра Савановића на НСПМ. Две декларације, две странке и две политике Александар Савановић У претходних десетак дана двије најјаче странке у Републици Српској одржале су страначке конвенције: 25.априла, у Источном Сарајеву, одржан је В сабор СНСД, а 10. маја у Бањој Луци и Скупштина СДС. У оквиру тих догађаја велики број детаља привукао је пажњу јавности – од самог мјеста одржавања, па до кампање која их је пратила. линк: хттп://www.нспм.рс/судбина-дејтонске-бих-и-република-српска/две-декларације-две-странке-и-две-политике.хтмл

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

23.05.2015 12:32

Као и свака данасња политика

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јој

23.05.2015 15:05

Ријесице и то Дјуро Станојевиц, само га питајте. А мозда и савјетника Иваница....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

23.05.2015 20:21

Зивимо у врло теским временима за насу нацију.Посрнули смо на свим пољима,око себе и измеду себе висе бројимо непријатеље него пријатеље,не дјелујемо превентивно а онда улазимо у крајности које могу створити погресну слику о нама самима.Крајње вријеме је да се једни другима не мјесамо у доносење одлука посебно у односу измеду свестеника и политике и праксе да се дају узајмне подрске.Пуна подрска уводењу реда,али уз мало висе прагматицности и мудрости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОСАВАЦ

24.05.2015 06:48

Залосно је колико су скренули са Бозијег пута, али није насе да судимо.Црквене редове треба добро процистити јер ако је пастир лос ста се од стада мозе оцекивати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИЗВУКАО СЕ

24.05.2015 07:13

КАКО ЗАБОРАВИШЕ ВАСИЛИЈА КАЧАВЕНДУ,ОН ЈЕ НАЈВЕЋА БРУКА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

ОДГОВОРИТЕ