Стекао популарност критиком Цркве

Заоштрава се борба између противника и заговорника ватиканске политике. Папа се директно обраћа људима и не поштује структуре које су вековима грађене у Цркви. Одлуке доноси сам.

Свијет 23.05.2015 | 09:50
Стекао популарност критиком Цркве

"Покрет отпора" против папе Фрање у Ватикану све је већи и гласнији, па му сада замерају и што је стекао тако велику популарност, јер критикује цркву! Исте недеље када је папа поново изненадио отвореном подршком палестинском председнику Абасу, у серији спољно-политичких потеза који су крајње интригантни, похвалу је добио и од бившег шефа италијанске дипломатије Франка Фратинија: "Бискупи се све више жале, јер постаје популаран што је друкчији од њих. Он се директно обраћа људима и не поштује структуре које су вековима грађене у Цркви. Одлуке доноси сам или са људима који пре нису имали никакав утицај".

Ватиканска дипломатија, али и лично папа Фрања имали су важну улогу у историјском споразуму између Кубе и Америке, а још се нису смирили ни духови пошто је папа осудио покољ над Јерменима. А онда је дошло и признање палестинске државе.

За отприлике две недеље Фрања долази у једнодневну посету Сарајеву, где се очекују поруке какве се досад нису чуле на овим просторима. Није искључено да би то могла да буде увертира за још нека изненађења, па и скору посету Србији. Папа Фрања и његове дипломате упорни су у ставу да не треба признати Косово, па је по много чему садашњи курс Ватикана у спољној политици другачији него код његових претходника.

Док је све више оних који сада све гласније, критикују папу Фрању, има их много који мисле да Црква може да опстане само уз реформе које он спроводи, као и да је дошао крај папама из Италије. Иако је и све више бискупа који поручују да не би гласали за Фрању да су знали шта ће да буде, ипак је и много оних који мисле да и следећи папа треба да буде са другог континента, где је много више верника, али и изазова за савремено друштво.

Већина ћути

У Ватикану је ових дана популарна формула 20-70-10, што показује да двадесет одсто бискупа подржава папу Фрању, 70 одсто ћути и не изјашњава се, док је 10 одсто отворено против.

Извор: Новости

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ђорђе

23.05.2015 08:13

Лично ја ,као православац,цијеним овог човека.Има нешто у њему што га посебно издваја. Ово што је стекао популарност критиком мислим да је тачно. То показује да су и Католици исти као и Православни по том питању.До сада смо ми Православни критикујући друге добијали популарност.Што смо више осули по "своме" тим нам је душа била испуњеније.Док нам душа на гркљан није почела излазити.А ништа никад нисмо ријешили.Тај вирус је захватио и Католике.Они ће вероватно успјети у томе.Мудрији су. Мада понављам овај Папа има харизму да "проветри" католичку цркву.Не би било лоше да и у Православној цркви неко се прихвати таквог посла.Велики Толстој је се одрекао вјере ,јер није видео решење бољег црквеног светоназора. Волео бих да се појави у Русији Патријарх и да наш црквени светоназор и свеколики црквени морал поправи. Све најбоље свим добрим људима без обзира на нацију и вероисповест.Желим Вам МИРАН САН. ИСКРЕНО И ПОШТЕНО...Ђорђе

ОДГОВОРИТЕ
Name

торпедо

23.05.2015 09:43

Дјордје свака цаст за коментар.Кад би били сви људи самокритици све би било боље. Али назалост није тако. Не дајмо да нас вера дели сви смо ми људска бица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

23.05.2015 09:53

Хвала за лијепе ријечи.Ре:торпедо; Треба бити прво човјек, а за друго ћемо лако. Довољно је да си човек у првом смислу речи. Желим вам лично и породично добро. ИСКРЕНО И ПОШТЕНО. Ђорђе

Name

торпедо

23.05.2015 10:15

Хвала Дјордје велики си ти цовек. Све најбоље теби и породици и сто висе таквих људи.Мрзња је она која нас раздваја. Волим људе који мисле својом главом. Сретно

ОДГОВОРИТЕ