Анализа: СФРЈ на РГ - Срби предводници, за њима Хрвати!

Пре и после готово сваког великог спортског такмичења југоносталгичари тужно расправљају о репрезентацијама које би, према њиховом мишљењу, харале светом.

Тенис 24.05.2015 | 00:00
Анализа: СФРЈ на РГ - Срби предводници, за њима Хрвати!

Нису далеко од истине – у било ком екипном спорту национални тим „бивше Југе“ борио би се за најсјајнија одличја.

Кошаркаши, фудбалери, рукометаши и ватерполисти са ових простора међу најбољима су на планети, па би и удружене селекције извесно имале веће успехе него данас.

Међутим, у тенису је ситуација мало другачија, а однос снага међу представницима бивше СФРЈ на предстојећем Ролан Гаросу показује да су се издвојиле само две државе – Србија и Хрватска. И у „дуелу“ ове две земље постоје драстичне разлике у квалитету и пласману, али су оне по броју играча далеко испред комшија.

Србија – Новак предводи деветочлану екипу

Боје Србије у Паризу браниће девет играча, а све очи биће упрте у Новака Ђоковића који има историјску шансу да освоји једини Грен слем трофеј који му недостаје. Ђоковић је освојио све велике турнире на којима је играо ове сезоне, остваривши скор од 35 победа и два пораза за мање од пет месеци тениса. Последњи трофеј у низу стигао је прошле недеље на Мастерсу у Риму, када је Новак и поред слабијег почетка, показао ауторитет и сигурност у завршници турнира.

У мушкој конкуренцији наћи ће се још Душан Лајовић, Виктор Троицки и Филип Крајиновић, а сваки од њих би уз мало среће могао да упише добар резултат. Троицки је 2013, непосредно пре суспензије због кршења антидопинг правила играо у четвртој рунди Ролан Гароса, поновивши тако резултат из 2011. године, када су га у мечу са Ендијем Маријем детаљи делили од четвтфинала.

Лајовић ће бранити четврто коло из прошле године, што му је најбољи резултат на највећим турнирима. Он је редом био бољи од Федерика Делбониса, Јиргена Зопа и Џека Сока, пре пораза од Рафаела Надала у три сета. Крајиновић ће пласманом у главни жреб већ напредовати јер је пре 12 месеци стао у квалификацијама, али би уз мало среће у жребу, могао и до које победе.

Ненад Зимоњић један је од најбољих дубл играча у овом веку, а сада ће у пару са Пољаком Марцином Матковским покушати да понови успех од пре пет година – тада је са Канађанином Данијелом Нестором био најбољи на париској шљаци.

Највеће узданице Србије у женској категорији биће Ана Ивановић и Јелена Јанковић. Ивановићева је успела да остане седма на WТА листи и поред веома лошег првог дела сезона, док је Јанковићева пала на 26. позицију. Ана је 2008. на стадиону 'Филип Шатрије' освојила једину Грен слем титулу у каријери, али од тада није успевала да се домогне ни четвртфинала. Да би у томе успела овога пута, мораће драстично да подигне ниво игре у односу на почетак сезоне.

С друге стране, Јеленин најбољи резултат у престоници Француске је полуфинале, али јој додатни проблем представља повреда коју је зарадила у Стразбуру. Она се после изгубљеног првог сета четвртфинала са Слоун Стивенс повукла са терена, али још нема опширнијих информација о тежини повреде.

Бојана Јовановски и Александра Крунић своју шансу тражиће из сенке и поред слабе форме – Бојана у 2015. има скор 9-10, док је Александра забележила по 8 победа и пораза. Јована Јакшић завршила је наступ већ на старту квалификација, пошто је успела да узме само три гема Џоани Конти, 144. играчици света.

Хрватска – Марин, Доктор Иво и наследник Борна

Први рекет Хрватске јесте Марин Чилић, освајач УС опена и тренутно десети тенисер на свету. Међутим, Чилић још проналази форму после неугодне повреде и ове сезоне има сиромашан скор 3-5, уз само једно четвртфинале, у Монте Карлу.

Марину шљака није омиљена подлога ни када је на врхунцу моћи – једино у Паризу од сва четири Грен слем турнира није играо у четвртфиналу, само је два пута стизао до осмине финала (2009, 2010), а у последње три сезоне заустављан је у трећој рунди. Чилић вероватно нема велика очекивања пред Гарос, који би требало да му послужи као припрема за Вимблдон и траву, подлогу која му много више одговара. Мада, можда баш у Паризу Чилић ухвати потребан залет за остатак сезоне.

Осим њега, Хрватска има још двојицу тенисера међу првих 100 на свету – а Иви Карловићу и Борни Ћорићу друштво ће још правити Иван Додиг, 119. играч на АТП листи. 36-годишњи Карловић познат је као најбољи сервер на Туру, али његов почетни ударац на земљаној подлози не представља толику предност као на бетону. У прилог томе иде и податак да је само једном прошао у треће коло другог Грен слема сезоне – 2014. године.

Двоструко млађи од Карловића је Борна Ћорић, момак који је изузетно напредовао прошле сезоне и захваљујући томе добио награду „Звезда будућности“. Најмлађи тенисер међу 100 најбољих први пут ће се наћи у главном жребу Ролан Гароса, што ће му омогућити да додатно поправи пласман. Борна изузетно подсећа на Новака Ђоковића у његовим годинама, али се од Хрвата велики резултати тек очекују.

Антонио Веић, Мате Делић и Анте Павић испали су у првом колу квалификација, док ће Иван Додиг своју шансу више тражити у дублу. Додиг одлично сарађује са Бразилцем Марселом Мелом – тренутно су на осмој позицији, имају две титуле, финале Вимблдона, полуфинала на Аустралијан опену и УС опену, као и финале Завршног Мастерса у Лондону.

Знатно слабије узданице Хрвати имају у женској категорији – Мирјана Лучић-Барони, Дона Векић и Ана Коњух вероватно ће испасти у раној фази турнира, али ће им се на старту придружити Петра Мартић или Тереза Мрдежа које се састају у последњем колу квалификација.

Џумхур једина узданица БиХ

У Хрватској је женски тенис на ниским гранама, али је ситуација гора у Босни и Херцеговини. БиХ нема ниједну представницу међу првих 400 на свету, па им је једина узданица Дамир Џумхур, тренутно 87. на АТП листи.

23-годишњак из Сарајева одушевио је читаву земљу у јануару прошле године, када је постао први играч из те земље који се пласирао у главни жреб Грен слема, а онда је отишао и два корака даље. Он је у Мелбурну имао велику подршку навијача, а партијама је одушевио и Новака Ђоковића.

Џумхур је навијач Жељезничара, а као дете се дивио Патрику Рафтеру и Роџеру Федереру. Тенисом је почео да се бави са шест година и до сада је освојио 12 фјучерса и 4 челенџера. Студира у родном граду на Факултету политичких наука, а у детињству је глумио у два филма.

Словенија, Црна Гора, Македонија

Под заставом Словеније у Булоњској шуми играће два Блажа – Кавчич и Рола. Кавчич је четири године старији од сународника, а у Мелбурну и Њујорку је стизао до треће рунде, док је Рола елиминисан у квалификацијама.

Ни Полона Херцог није бележила боље партије на неком од Грен слемова, али се захваљујући добром почетку године усталила међу 80.

Македонци немају озбиљну тенисерку нити тенисера, док част Црне Горе брани двадесетогодишња Данка Ковинић. Девојка која је тренирала у Београду играће већ други пут на Отвореном првенству Француске, док на остала три ГС није успевала да избори пласман. Ипак, већ је најбоља тенисерка Црне Горе и ускоро би могла да направи неки значајнији резултат.

Коментари / 0

Оставите коментар