Четници и партизани су највећа брука Срба

- Отишао сам испред Палате правде и рекао шта сам имао. У револту, бесу и горчини. Ја сам обичан човек из народа. Не припадам ниједној политичкој опцији, нити ћу припадати. Увек ћу стати испод српског барјака - поручује Саша Кисић.

Србија 22.05.2015 | 07:35
Четници и партизани су највећа брука Срба

Саша Кисић није ни на једној политичкој функцији, али би, судећи по реакцијама јавности на његов гест у тренуцима доношења решења о рехабилитацији генерала Драже Михаиловића, на изборима скупио више гласова од многих.На њихову жалост, њега не занима политика, па чак ни то да се оглашава у јавности и даје интервјуе.

Након два Телеграфова текста о њему, које је прочитало скоро пола милиона људи, Кисић појашњава мотиве да се огласи на начин на који се огласио, чиме жели да прекине нову поделу Србије на оне који га подржавају и оне који мисле да је луд.

– Делили су ме на пола од малена. Својатали су ме и четници и партизани јер су ми из фамилије били на обе стране. И тад ми је то сметало. Кад сам отишао у последњи грађански рат с 18 година, постојали су комуњаре официри и четници официри. На срећу, тад није потекла крв између Срба. Много сам времена посветио проучавању историје о Другом светском рату. Читао сам књиге и по рововима, касније истраживао на интернету, разговарао с актерима који су још живи. Закључак је један: то је највећа брука у историји српског народа – прича Кисић.

Он наводи да је “много крви текло међу браћом, само због различитих политичких идеологија”, напомињући да је такав српски приступ решавању проблема и тад био погубан.– Кад су нас нацисти поробили требало је да будемо пасивни и да сачувамо народ. Французи су то урадили, иако имају богату историју ратовања и многу су већа сила од нас – каже он.

Описујући бесмисленост расправа о томе шта су радили четници, а шта партизани, Кисић указује на то да свака прича има две стране и да ништа није црно-бело (иако би партизанима таква реалност можда више одговарала):

“Због партизана је много нејачи стрељано. Запуцају из шуме, убију неколико Немаца, а ови после направе масакр као што је било с ђацима у Крагујевцу, а таквих случајева је било много. Четници су отворено кокетирали и сарађивали с Немцима. Делом да сачувају народ од истребљења, делом да уз њихову помоћ уништавају партизане.

Да није било неких четничких војвода и њихових људи, усташе би направиле много већи масакр, али да смо се тад сви удружили успели бисмо да ослободимо Јасеновац и много људи било би спашено мука и клања. Било је више четничких локалних вођа које Дража није могао контролисати. Пљачкали су народ и убијали.

У селу Вранић надомак Београда заклано је 68 деце и жена јер су мушкарци били претежно у партизанским јединицама. На крају рата, исто тако, партизани су убили на хиљаде четника коју су остали верни краљу до самог краја.

”Помињући оно што превиђају сви који четнике сврставају у кољаче, истовремено представљајући партизане као некакве хипике, Кисић подсећа да су они “редовно изводили четничке рањенике из болница, а потом их убијали и  закопавали у незнане гробове“.– Чуо сам за људе који су својом руком пресудили стотинама. Браћи по крви, вери и нацији. Тврдим да 99% четника никад није починило никакав злочин над цивилима. То су радиле претежно црне тројке, одабрани јер су били садисти и убице – објашњава Кисић.

Онима који то заборављају, Саша поручује да је злочин и кад се после рата људима узме сва имовина, а онда се они протерају или – као што је била судбина многих – убију.– Злочин је кад се на десетине хиљада људи затвори после рата и мрцвари само да би се учврстила власт – каже Кисић.

Иако многи који га познају сматрају да се бори против ветрењача и да нашем народу не вреди ништа причати и објашнајвати, Кисић се не слаже с тим.

– Могао бих да пишем до сутра о нашој срамоти, јер се све то у мени скупљало свих ових година. Прво сам хтео да се огласим на неком форуму, на којима већина народа изражава незадовољство, али сам уместо тога отишао испред Палате правде и рекао шта сам имао. У револту, бесу и горчини.

Ја сам обичан човек из народа. Не припадам ниједној политичкој опцији, нити ћу припадати. Увек ћу стати испод српског барјака кад год треба и борити се за правду и истину – поручује Кисић свима којима није јасно шта је покушао на платоу испред Вишег суда у Београду.

извор: Телеграф

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Маратонац

22.05.2015 06:06

Здраво и исправно размишљање уз честитку за храброст у јавном изношењу става, што је данас ријеткост, популарно је само се додворавати и мислити туђом главом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈОЈ КОЗАРО

22.05.2015 06:51

А чича није знао да његови кољу и силују,а Французи обичне фукаре предали се и чекали да их други ослободи, па им и сада САД води вањску политику.

Name

@ЈОЈ КОЗАРО

26.05.2015 07:45

Данас се можеш лакше информисати, иако није лако видјети истину, можеш наслутити истину. У рату нема црно-бијеле стране. Као што су људи различити, тако и јединице из различитих крајева (истог народа) имају другачије понашање. Сви војници убијају, рањавају, једино је разлика између војски у томе шта имају као главни план. Некима је план да физички униште све друге, а некима да ослободе територију. Ево глобални план, па ти изведи сам закључке какви су злочини могли бити: 1. усташе- истребљење и етничко чишћење, насилно покатоличавање... 2. партизани- примарно-борба против "српске хегемоније" уз пријератну добру сарадњу са усташама и освајање власти (рушење Краљевине Југославије и промјена друштвеног система уз уништење јединица лојалних Краљу), секундарно -самоодбрана од оних који их нападну 3. ЈвуО -покрет ДМ (Драже Михаиловића) борба за ослобођење Југославеије (а не стварање Велике Србије како су им приписали лажним документима јер ДМ је дао заклетву Југославији и Краљу, који га је издао под притиском Британаца). 4. Недићевци (СДК, СДГ), Љотићевци, четници Косте Пећанца и низ других колабриционистичких покрета -одржање у склопу "новог свјетског поретка" хттп://www.прессонлине.рс/свет/занимљива_историја/318780/нова-открица--окупираном-србијом-харало-12-орузаних-формација-сто-страних-сто-домацих.хтмл

Name

браво КИСИЦУ

22.05.2015 06:08

Све сто написа Кисиц је тацно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цињеница

22.05.2015 06:23

Овај Кисиц заборавља кљуцну ствар. А то су масакри цетника над муслиманима у Истоцној Босни. Размјери тих злоцина су огромни, и нема те релативизације која их мозе опрати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вехаби

22.05.2015 08:00

Муслимани не постоје већ Бошњаци.Бошњаци ће доживети исту подјелу као и Срби...

Name

сасаПро

22.05.2015 06:44

не припада ниједној политицкој опцији, а изједнацава ослободилацки покрет и цетнике, глупост

ОДГОВОРИТЕ
Name

роки

22.05.2015 06:52

Патриотузам је врло упитан, захваљујуци унутрасњим плаценим непријатељима. У памет се народе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тт

22.05.2015 07:02

Значи порука је: Четници нису требали убијати Србе, а то што су убили 100.000 муслимана у ИИ свјетском рату то је невазно. Мора да су и у Сребреници са обје стране и убијени и убице били партизани и четници. Само кад сваког Србина буде истинска срамота за оно што су четници радили, биће живота. Све док будете себи правдали убијања било чим, бит ћете суодговорни за свако убијено људско бице, убијено од стране четника.. поздрав..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПАРТИЗАН

22.05.2015 07:12

Не могу они никако скупа, четници су били прави колаборационисти и њемачки сарадниици и заиста јесу наша брука, али партизани су освједочени борци против фашизма, свидјело се то коме или не?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мало морген

22.05.2015 07:18

Са тврдњама о партизанима као лосим само зели да оправда цетницка злодјела против српског становниства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

22.05.2015 07:21

Партизани и цетници,.. Као тегла еурокрема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

22.05.2015 07:23

У селу Вранић надомак Београда заклано је 68 деце и жена јер су мушкарци били претежно у партизанским јединицама. На крају рата, исто тако, партизани су убили на хиљаде четника коју су остали верни краљу до самог краја. У самом овом тексту мени као обицном полуписменом цовјеку није јасно, зар ја ако сам направио или урадио неку нецасну радњу, или барем неко тако сматра, зар мора моје дијете или зена да буду убијени, а ја сам јос увијек међу зивима( не контам)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додано

22.05.2015 07:31

Сви ратови су се водили ради профитерства,пљацке и убијања,нема битке за народ,гину и они нападаци и нападнути,само паметни не ратују вец рјесавају спорове и проблеме мирно а историју или повијест свако тумаци на свој нацин и због ње стварају јос веце проблеме и ратове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалан цовјек

22.05.2015 07:51

Здрав разум , прави примјер за цовјека који има свој понос,своје мисљење,искреност на нивоу,свој став,мисли својом главом, а не тудјом,није љигавац.Данас највисе има гмизаваца, улизују се, додворавају се, немају своје ја.Бог ти добро дао господину Кисиц.Сто си написао све је истина и стварност зивота на насим просторима.Станимо дијелити се Срби! Памет у главу. Ја ипак мислим мањи проценат има оних сто воле паре па није дзаба изрека "ПРОДАО БИ И ОЦА ЗА ДИНАР" и зато се десава ово сто нам се десава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

патриот

22.05.2015 07:52

О размјерама четничких злочина недвојбено говори документ познат као Инструкције Драже Михаиловића потчињеним командантима Павлу Ласићу и Павлу Ђуришићу, издате 20. децембра 1942. године. Образлажући циљеве четничких одреда, Михаиловић пише: "Створити велику Југославију и у њој велику Србију, етнички чисту у границама Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Срема, Баната и Бачке. Нужно је чишћење државне територије од свих народних мањина и ненационалних елемената, као и чишћење Санџака од муслиманског живља и Босне од муслиманског и хрватског живља…" Како су ове инструкције извршене показује Ђуришићев извјештај од 13. фебруара 1943. упућен лично Дражи: "Акција у пљеваљском, фочанском и чајничком срезу против Муслимана извршена је… Сва муслиманска села потпуно су спаљена, сва имовина је уништена, изузев стоке, жита и сена… Приступљено је потпуном уништењу муслиманског живља без обзира на пол и године старости. Код наших је било укупно 22 жртве, код муслимана 1.200 бораца и око 8.000 осталих, жена, деце и стараца. Уништено је и све остало муслиманско становништво…"

ОДГОВОРИТЕ
Name

ммxxx

22.05.2015 08:11

Ма зивио Бакир

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаков

22.05.2015 08:12

" Кад сам отишао у последњи грађански рат с 18 "...?? У какав си ти то "градјански" рат отисао из Србије??

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

22.05.2015 08:24

Подрска за Сасу!Убиједјен сам да су партизани уцинили не злоцин,него геноцид у рату И после!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

22.05.2015 08:38

Цовјек нема паметнија посла,него скреце пазњу на себе и боли га несто сто не мозе мијењати.Слика говори да се не ради о интелектуалцу,него о цовјеку који је како казе изуцавао историју у којој је пуно тога прескоцио да изуци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АПИСИС

22.05.2015 08:49

Генерал Михајловиц није био политицки обојен и то га није интересовало али је бирао од два зла мање зло,он је био војник свог народа и зато сто је волио своју земљу и свој народ и за то је страдао,то треба да буде јасно онима који су уместо иконе дрзали петрокаку (сатански знак).

ОДГОВОРИТЕ
Name

зз

22.05.2015 09:24

Ако је нешто читао сигурно је прочитао и покољ четника над муслиманима али није напоменуо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта ћеш

22.05.2015 09:39

Ма будалетина тешка

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре јаков

22.05.2015 13:28

Кисиц је из Билеће и био је у грађанском рату у БиХ, само да знас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

свака му част

22.05.2015 17:46

Види се да је добро истражио материју, урадио је оно што су историчари требали давно ал нико нема храбрости. Уздигао се изнад гомиле која се слијепо сврстала у неки од идеолошких или националних торова везано за ову тему не желећи да да шансу истини и науци. Многи од њих су историју учили једино из Булајићевих пропагандних филмова. Видим да му се замјери што није споменуо злочине четника над муслиманима. Мислим да му то неби био проблем само би било онда логично да спомене и злочине партизана. Комунистичка монтирана историја деценијама је крила чињеницу да су по масовности злочина и броју жртава партизани одмах послије усташа, слиједе Нијемци и четници. Злочине четника наравно треба осудити али је чињеница да их је било мање него усташких и партизанских. Зашто? Јер су четници ријетко напуштали своје секторе са примарним задатком да штите локално становништв а најчешће су њихови злочини били одговор и одмазда на злочине нсд србима, што наравно није никакво оправдање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ни у једној странки

23.05.2015 07:17

Да Саса,у праву сте.Потпуно.Увек се Србима наметало,потуривало несто горе као алтернатива.Неки паралелни светови.Увек је било оних који су профитирали из тога и то се упорно понавља и бице све док народ не науци да олако не прихвата тудје и да постује оно своје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У праву је

25.05.2015 08:10

Ви што помињете 100.000 Муслимана убијених од четника у Источној Босни, погледајте неке званичне податке (ако вјерујете, наравно увијек можете имати своју "истину") о броју погинулим Муслимана у ИИ СР, а број мртвих Срба је споран због неубрајања жртава из Јасеновца, Јадовна... Ваша цифра је далеко изнад, с обзиром да у читавој Југославији има приближно толико погинулих Муслимана, с тим што нису сви били цивили (највећи дио је био у усташама до 1943, онда су се бројно повећали у партизанима како су силе осовине почеле да губе рат). хттп://сх.wикипедиа.орг/wики/Демографски_губици_Југославије_у_другом_свјетском_рату Немате појам о историји јер је гледате једнострано. Већину усташа су чинили муслимани. Муслимани су такође били у четницима (из више разлога, свијест о поријеклу и заједништву, борба против партизана), али се то данас не прича ни код Бошњака ни код Срба, а требало би, да би људи схватили какав је то био хаос у ИИ СР (сличан као у задњем, свако са сваким и свако против свакога). Четници су били децентрализовани (и сви су утрпани под исти назив иако постоје разлика између ЈвуО и самозваних "војвода"). За оне који не знају, четници Косте Печанца, Љотићеви фашисти, Недићева жандармерија нису исто што и Југословенска војска у отаџбини (ЈвуО) а сви су утрпани у исти кош као издајници- историјски крштени од комуниста као четници. Тито је изједначио четнике и усташе, а нису ни близу једни другима јер четници (ЈвуО) нису имали план истребљења других који им се приписује, нити логоре. Наредбе о етничком чишћењу других које се приписују четницима су фалсификати (присуство Муслимана у четничким јединицама управо говори против тога, зато се ни не спомиње чак ни данас), што не значи да дијелови ЈвуО нису починили и сами злочине. Четници у НДХ су чинили злочине најчешће из одмазде или пљачке, што не оправдавам, али се види да су почели након почетних злочина НДХ. Највише злочина направиле су усташе (и нејјезивије уједно), па партизани, Нијемци и најмање четници. Сви су злочини страшни, али једина намјера геноцида очигледна је у односу НДХ (Хрвата и Муслимана усташа) према Србима и осталим народима. Не постоји иједан "оправдан" разлог за злочине НДХ према Србима, објашњење освете за репресије од стране краља према Хрватима је глупо. Шестојануарска диктатура је трајала 4 године и качила је све, па и Србе, и није разлог да НДХ убија сељаке и раднике који су Срби. Већину партизана чинили су Срби, читаво вријеме рата, а осјетно више до 1943. Од малог броја Хрвата у партизанима до 1943, већина су били Далматинци и други које је Павелић поклонио Италији, и борили су се за враћање у састав Хрватске или Југославије, а не за комунизам. Пратизани су убијали због идеологије (чак и најбоље борце због крађе јабуке кад су били гладни), а били су сурови и према противницима и њиховим породицама. Убијена су двојица комесара Срба која су тражила, чини ми се 1942, напад на Јасеновац, па се запитајте која је то била политика. Партизани су сарађивали са усташама против четника, имате доказе и фотографије: Преговарали су са Нијемцима и нудили им сарадњу против савезника 1943. само њих нико не осуђује, то је касније представљено као "трик". Чињеница је да су све стране у ИИ СР, зависно од односа снага на терену против других, тражиле сараднике на терену и преговарале да би се постигао неки циљ. Чак је самозвани четнички војвода са Мањаче имао договор са усташама, не знајући (или још горе, знајући) да је то само одгађање напада и уништења од бројнијих усташа и да их је пустио да неометано уништавају остале Србе око његовог краја. Побједницима се не може приговорити нпр. за преговор о борби против савезника, јер они имају изговор, али је питање шта би се десило да је ситуација на глобалном нивоу била другачија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Погледајте документарни филм

25.05.2015 12:37

Генерал Михаиловић Херој и Казна 2015 (погледати и дио одјавне шпице, до 1х.26мин) хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=хТМефЗбФАпУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговор лоше информисанима

26.05.2015 08:39

@Цињеница @сасаПро @тт @ПАРТИЗАН @БЛ @зз @Мало морген И из задњег рата настале су три "истине" а четврта је права истина, док из ИИ СР постоји још више истина, онолико колико је било разних војски/оружаних формација (више од 20), плус једна -права истина. Историја би требало да се изучава на такав начин да се не понављају грешке, и то од тачке у времену која вам се не свиђа али једини начин да народи рашчисте међу собом је да исправе фалсификате из историје (што је веома тешко јер људи са ових простора не желе да буду објективни, све друге стране су црна а "наша" је бијела). Треба схватити да су ратови на Балкану посљедица дјеловања великих сила и двоструких аршина (као уосталом и сви ратови), а мржња на овом простору директан производ тога. Престаните да мрзите и погледајте истини у очи. Осудите ратне злочине, одбаците назадне идеологије, погледајте у историје својих народа и престаните да се светите, па ће бити и мира. Ако се не опаметимо, поново ћемо имати рат а највеће злочине ће направити они који буду имали најјаче позиције и више оружја у том моменту. Нема црно бијеле истине, нема црно бијелих војски, појединици или групе чине злочине у свакој војсци и рату, с тим да је интензитет злочина већи ако је то државни/војни план (као код НДХ). У ИИ СР најсуровија формација са планом уништења других су усташе, од којих су велики број Муслимани (у БИХ која је била у саставу НДХ су они били већина) које од локалних јединица сарађују највише са партизанима у складу са пријератним договором. Једна Гаравица поред Бихаћа је однијела животе 12500 Срба побијених од Муслимана усташа, а сам Бихаћ је до 1942 поитпуно очишћен од Срба Нема геноцидних народа, постоје само појединци и идеологије које направе велику или непоправљиву штету односима између народа. Тако ни Хрвати ни Муслимани/Бошњаци својим учешћем у усташком покрету не чине све Хрвате/Бошњаке геноцидним народом, али тадашњи поступци усташа јесу били геноцидни. Када би Хрвати/Бошњаци осудили тај дио својих појединаца и ту усташку идеологију, онда се може даље и са Србима као комшијама, али ако они правдају и умањују величину тог геноцида онда је то наставак исте идеологије/политике и сви имамо проблем. Покрет ДМ није исти као сви остали "четници" који се помињу у контесту ратних злочина у ИИСР и он, насупрот погрешном данашњем схватању већине (не само Срба, него и Хравата/Бошњака) није ратовао за Велику Србију, него за Краљевину Југославију, што би било посебно разочарење за данашње Србе "четнике" који су под комунистичком пропагандом повјеровали да се ЈвуО -покрет ДМ борио за Велику Србију. Покушај изједначавања усташа и четника је комунистички пројекат. Партизани су се борили за власт и само бранили од нападача, све је била дефанзива, немају офанзива све до доласка војске СССР, то је чињеница, док су четничка (мислим на покрет ДМ, а не на четнике сараднике окупатора) ослобођења градова касније потиснута у пропаганди.

ОДГОВОРИТЕ