Истрага о несрећи још чека епилог

Истрага авионске несреће у Залужанима, у којој је прије три године живот изгубило пет бањалучких падобранаца, и даље је без епилога, јер Факултету за саобраћај и комуникације у Сарајеву још није плаћена експертиза коју су урадили, нити је иста предата Тужилаштву БиХ, које је преузело предмет од бањалучког Окружног тужилаштва, незванично је потврђено "Независним".

Република Српска 21.05.2015 | 09:47
Истрага о несрећи још чека епилог

У Тужилаштву БиХ  је поручено да не могу давати никакве информације на ову тему, осим "да улажу интензивне напоре на расвјетљавању свих околности и да је истрага у завршној фази". Потребни су им, међутим, и резултати опсежног стручног вјештачења, да би могли финализовати предмет у правцу подизања оптужница.

"Комисија за ваздухопловство Министарства комуникација и промета БиХ својевремено је утврдила да авион није био технички исправан, те да Падобрански клуб Бањалука није примјењивао техничко одржавање у складу са законом. Након тога, анализа је рађена и на Факултету за саобраћај и комуникације у Сарајеву, посебно због вјештачења мотора", објашњава саговорник "Независних".

Процедура је настављена у Окружном тужилаштву Бањалука. Након опсежне истраге, ту је утврђено да постоји кривична одговорност и да се није радило о несрећном случају нити о кривици пилота.

"Ми, међутим, немамо неизмирених финансијских обавеза према Факултету за саобраћај и комуникације у Сарајеву у вези с трошковима вјештачења авионске несреће у Залужанима. На рачун Факултета уплатили смо укупан износ од 18.025 конвертибилних марака. Накнадну исплату средстава до износа од 38.000 конвертибилних марака, колико износе укупни трошкови вјештачења, преузело је Тужилаштво Босне и Херцеговине у чијој надлежности се налази наведени предмет", изјавила је портпарол Окружног тужилаштва Бањалука Маја Ђаковић-Видовић.

Наиме, Окружно тужилаштво Бањалука се након окончања свог дијела истраге прогласило даље ненадлежним, уз образложење да Тужилаштво БиХ има надлежности над авионским несрећама.

За Тужилаштво БиХ, међутим, овај износ представљао је неку врсту наслијеђених трошкова уз предмет који им се упућује, али се ситуација, како сазнајемо, настоји превазићи, како би у што скоријем времену услиједило подизање оптужница за одговорне.

Пилот Ален Црналић (1988), инструктор падобранства Немања Гороња (1980), затим њихов колега Стефан Карановић (1989) те млади падобранци Никола Стевић (1993) и Срђан Косић (1993) изгубили су живот 20. маја 2012. године, када се након полијетања запалио спортски авион у којем су се налазили.

Њих су се јуче сјетили породице и пријатељи, као и колеге падобранци, који су обишли мјесто трагедије у Залужанима.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар