Короман у БН: Звездо, угледај се на Динамо!

"Звезда мора, пре свега, много више да улаже у Омладинску школу која је много запостављена".

Фудбал 21.05.2015 | 19:00
Короман у БН: Звездо, угледај се на Динамо!

Раднички Крагујевац, Спартак Суботица, ОФК Београд, Динамо Москва, Крила Совјетов, Терек Грозни, Портсмут, Црвена звезда, Инчон Јунајтед, Црвена звезда, Крила Совјетов, репрезентација Србије и Црне Горе.

Иза Огњена Коромана (36) је огромно животно и фудбалско искуство, које жели да искористи као и велики број свеже пензионисаних фудбалера – крај аут линије.

Један од најбржих фудбалера Србије свих времена на почетку је тренерске каријере и због тога није желео да пропусти "Турнир пријатељства" у Бијељини, на којем се окупио велики број култних југословенских фудбалских личности.

Разговарао је с новинарима о многим темама, а незаобилазна била је Црвена звезда, у којој је играо у два наврата, у два периода који нису личили један на други:

Први - дупла круна у сезони 2006/07 (дошао је у фебруару), европска јесен (последња Звездина), утакмице са Бајерном, Арисом, Болтоном и Брагом...

Други – увелико нагомилани дугови, многа изнуђена решења у намери да се што пре прекине доминација Партизана, кашњење плата и прекршена обећања, смена тренера на полусезони, заостатак од десет и више бодова за највећим ривалом...

Стога, више је него адекватан саговорник на тему Звездиних посрнућа и могућности које су пред њом.

"Знате, годинама је све лоше и сви смо незадовољни нашим фудбалом. Оног тренутка када додје до приватизације и финансијске стабилизације, не само Звезде и Партизана, него спорта иначе, све ће боље да функционише", рекао је Короман и додао:

"Треба да се угледамо на велике европске клубове, јер нису људи који воде те клубове бољи од нас, ствар је само у систему и финансијама. Надам се да ће у скоријој будућности доћи бољи дани за српски фудбал и да ће кренути боље".

Потом је био нешто конкретнији...

"Звезда треба да се окреће младим својим играчима, али исто тако мора пре свега много више да улаже у Омладинску школу која је много запостављена. Нередовне су плате, ситуација није баш тако сјајна. Људи који су раније били на челу клуба су водили рачуна о омладинској школи, али не на адекватан начин", рекао је.

"Ситуација ни сада не може да се измени, али не треба критиковати управу. Финансијска ситуација је велики проблем и мислим да када клуб буде боље стабилизован да ће кренути и озбиљан програм за омладинске селекције. У овом тренутку тренери и руководиоци покушавају да све подигну на један ниво, али тај ниво би требало да буде много већи и озбиљнији него што је сада", истакао је Короман и закључио:

"Морамо да се угледамо на систем који је направио примера ради Динамо Загреб".

Његов тренутни задатак је да води кадетску селекцију Црвене звезде и да покуша да у будућности направи што више играча достојних црвено-белог дреса.

О улози тренера...

"Другачије него као играч, одговорност је много већа. Када сте тренер морате да водите рачуна о 18-20 фудбалера, а када сам играо фудбал водио сам рачуна само о себи. Захтеван је посао, али ја уживам. Фудбал је моја љубав, ја сам одрастао уз фудбал. Када сам завршио играчку каријеру мислио сам да се никада нећу вратити али ето вратио сам се после годину дана паузе".

Шта је било пресудно да кренете да се бавите тренерским послом?

"Једно јако тешко психичко стање ми се десило након играчке каријере. Запао сам у тежак период у животу, јер знате, цео живот радите једну ствар, будите се са мислима о фудбалу , о терену…. А онда само одједном – тога висе нема. Годину дана сам направио паузу и потом сам се вратио, и то случајно".

Сигурно да једног дана желите да пређете у сениорски ниво. Када можемо очекивати Огњена Коромана у најјачој конкуренцији?

"Видећемо када ће бити прави тренутак за то, али наравно да планирам, јер не мислим да се дуго задржим у омладинском фудбалу. Можда већ овог лета, видећемо каква ће ситуација бити. Разговараћу са руководиоцима клуба".

Имали сте прилику да на турниру пријатељства гледате утакмице других клубова. Шта очекујете од овог турнира?

"Видим да се издвајају Партизан, ОФК Београд и Динамо Загреб. И Војводина је добра. Видећемо, али ово је један сјајан турнир".

Ако је "Турнир пријатељства" пелцер региолалне фудбалске лиге, која би требало да "роди" једног дана, Короман нема дилему око тога треба ли га поливати или згазити ногом.

"Као што у кошарци имате регионалну лигу тако треба да се направи и у фудбалу да се такмиче клубови из старе Југославије. Мислим да би то било добро и финансијски за све клубове".

Коментари / 0

Оставите коментар