(Не)правилно опхођење "Шума Српске"?

Чланови Надзорног одбора „Шума Републике Српске“ имају различит приступ и однос према шумским газдинствима. НО код једних газдинстава инститирају на правилно обрачунатим приходима, а другима који су, такође, лажно приказали добит „прогледају кроз прсте“ јер су директори тих газдинстава истовремено и чланови Надзорног одбора.

Република Српска 20.05.2015 | 22:47
(Не)правилно опхођење "Шума Српске"?

– Годишње финансијске извјештаје „фризирала“ четири ШГ да би приказали добит,
– НО Шума фаворизовао три ШГ и „опростио“ нетачно приказане приходе,
– Стварни губитак Шума РС 1,3 милиона КМ.

Наздорни одбор је тек након званичне интервенције Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде успио присилити в.д. директора „Шума Републике Српске“ Драгана Грабовца да промијени финансијски извјештај и умјесто добити прикаже да су Шуме пословале са губитком.

Основ су били приказани приходи ШГ „Романије“ Соколац по основу камата на потраживања од ДИ „Нова Романија“, о чему смо већ писали.

НО Шума није био тако упоран када су у питању остала шумска газдинства.

Члан НО и директор ШГ „Маглић“ приказао добит умјесто губитка

У посједу ЦАПИТАЛ је независни ревизорски Извјештај Шума за 2014. годину из којег је видљиво да је НО толерисао исте случајеве код осталих газдинстава, од којих је једно „Маглић“ Фоча чији је директор Споменко Стојановић који је уједно и члан НО „Шума Српске“.

„Код Шумског газдинства“ Маглић“ Фоча потраживања од купаца Дрволик д.о.о. Рогатица и СЗТР Зеленгора Миљевина су старија од годину дана и исти су тужени због неизмирења својих обавеза према Газдинству. Газдинство није извршило исправку наведених потраживања, те на тај начин прецијенило потраживања, а подцијенило расходе исправке потраживања за 172.107 КМ.

Надаље, потраживања од купца Грандбор д.о.о. Фоча по основу репрограма су старија од годину дана и исти је тужен због неизмирења својих обавеза према Газдинству. Газдинство није извршило исправку потраживања истих, те на тај начин прецијенило потраживања, а подцијенило расходе исправке потраживања за 51.545 КМ“, наводи се у ревизорском извјештају.СГ Маглиц и Сјемец

Поједностављено, члан НО и директор ШГ „Маглић“ је нетачно навео да је имао веће приходе за више од 200 хиљада КМ, како би приказао да је позитивно пословао.

Стојановићу и његовим колегама у НО то није била препрека да у истим случајевима инсистирају код других да то исправе. Стојановић је члан ДНС и био је њихов кандидат за посланика у Народној скупштини.

ШГ “Маглић” Фоча је исказало добит у износу од 24.093КМ, а по Ревизорском извјештају да су искњижили застарјела потраживања, имали би губитак од 199.559 КМ.

Следећи случај „фризирања“ одличног пословања који ревизор наводи је ШГ „Сјемећ“ Рогатица, гдје се појављује исти „спорни“ купац Дрволик Рогатица.

Бивши члан НО и посланик СНСД-а лажно приказао добит

Милорад_Јагодиц„Код Шумског газдинства Сјемећ Рогатица … нисмо се могли увјерити у наплативост репрограмираних потраживања (521.404 КМ) од дужника Дрволик д.о.о. Рогатица.

Евидентирајући ова потраживања на овакав начин Газдинство је прецијенило средства и резултат пословања у текућој години за износ од 271.404 КМ“, оцијенила је ревизија.

Директор ШГ „Сјемећ“ Рогатица је бивши члан НО Шума Српске Милорад Јагодић. Позицију НО морао је да напусти када је освојио мандат у Народној скупштини као посланик СНСД-а.

Јагодић је и предсједник скупштинског Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду.

ШГ “Сјемећ” је званично исказало добит у износу од 82.610КМ, а да су искњижили застарјела потраживања, као што је то напоменуо ревизор, имали би заправо губитак од 188.794 КМ.
Шумско газдинство Височник Хан Пијесак је, исто као ШГ „Соколац“, прецијенило своја потраживања од купца „Нова Романија“ Соколац како би приказало веће приходе, а у износу од 105.027 КМ.

„ШГ „Височник“ је обрачунало затезну камату наведеном купцу који није измирио основни дуг у периоду дужем од годину дана и за исти није извршило исправку потраживања.

На тај начин прецијењена су потраживања, а подцијењени расходи исправке потраживања за 29.475 КМ“, наводи ревизор.

ШГ “Височник” Хан Пијесак је исказало добит у износу од 274.641КМ, а да су искњижавили застарјела потраживања од 134.502КМ, њихова добит би била упола мања (140.139 КМ).

Стварни губитак Шума 1,3 милиона КМ

ревизорски сумеКада се обрачунају сва прецијењена потраживања ова три газдинства, „Шуме Републике Српске“ су 2014. годину завршиле са стварним губитком од 1,3 милиона КМ, а не 700 хиљада КМ колико је вд директор приказао у исправљеном извјештају.

„Надзорни одбор Шума је направио преседан и дискриминацију и према пословним партнерима и према организационим дијеловима, наложивши само ШГ “Романија” да изврши искњижавање застарјелог дуга док је стало у заштиту шумских газдинстава “Маглић”из Фоче и “Сјемећ” из Рогатице“, оцјењује добро упућен извор у Шумама Српске.

Због свих ових неправилности независни ревизор је Шумама дао мишљење са резервом.

Аутор: Синиша Вукелић

Извор: Капитал

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

хаос!

20.05.2015 18:26

Моје име казе све! Суме су нам у хаосу, то знају сви од сумара до владе. Сви имају свој тал-интерес И цуте! Док све не упропасте ! А до тога није далеко! Па код нас је све упропастено! Јесте ли цули скоро да несто ради нормално? Нецете ни цути . Назалост!?!?

ОДГОВОРИТЕ