Безбједносна ситуација је задовољавајућа

Предсједник Владе РС Жељка Цвијановић изјавила је да је тренутна безбједносна ситуација у РС на задовољавајућем нивоу, али да ју је неопходно свакодневно унапређивати.

Република Српска 20.05.2015 | 14:20
Безбједносна ситуација је задовољавајућа

Цвијановићева је напоменула да је потребно водити рачуна да постоји адекватан институционалан оквир који може бити унапређиван.

Она је додала да је важно и у БиХ, али и у оквиру регије, успостављање правовремене, добре сарадње, размјене информација, али и дјеловати превентивно и заједнички када се изазов већ деси.

Премијер Српске је изјавила да сарадња са безбједносним службама у БиХ постоји у формалном смислу, али да она мора да буде боља, видљивија, ефикаснија и ефективнија.

Она је нагласила да се ради на поправљању сарадње, те напоменула да је Министарство унутрашњих послова Републике Српске било иницијатор састанка на који су били позвани сви представници полиције, безбједносних организација и агенција у БиХ.

"Очекујем да се та сарадња унаприједи и захтијевам то као предсједник Владе. Морам рећи да је сигурно било одређених пропуста. У овако комплексној земљи и ровитом региону, гдје још носимо одређене ране и гдје смо сигурно изложени одређеним изазовима више него нека уређенија друштва, наравно да морате посветити посебну пажњу", рекла је Цвијановићева за Радио Београд.

Она је навела да је БиХ од разних истраживача и института, служби из иностранства идентификована као једно посебно ровито мјесто, с обзиром да је у БиХ и током рата долазио одређени број странаца који су добијали лажна држављанства и да се налазе одређене заједнице које су идентификоване од запада као проблематичне.
Цвијановићева је додала да је, према одређеним истраживањима, БиХ највећи "извозник" бораца на страна ратишта, прије свега у Сирију.

"Донијели смо закон да се забрањује учешће на страним ратиштима, али се он очито не поштује. Бројке обавјештајних служби које говоре о неколико стотина људи који оду тамо, неки су погинули а неки се враћају, говоре да закон није испоштован", истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да Српска, са свим својим капацитетима, структуром, полицијом и другим институцијама, апсолутно стоји на располагању свакоме ко разумије потребу да се заједно и интегрисано дјелује у борби против тероризма.

"Очекујемо да се разумије и важност и улога Републике Српске у таквим процесима и да се разумије да су наше институције те на које се може ослонити", рекла је Цвијановићева.

Она је навела да је о овим темама разговарала и у Америци са саговорницима који се баве питањем безбједности, те да се питање безбједности поставља чак и на економском и сваком другом форуму.

"Није ни чудо, не само због БиХ која показује разне дефиците. То је због тога што је глобална ситуација таква. Имате глобалну пријетњу и глобалну акцију и наравно да желе да знају за сваки простор понаособ колико је ризичан и колико може да доприносе и борби против тероризма, али исто тако колико је рањив да може да послужи као база тероризма", рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је обавјештајна функција одузета Републици Српској и стављена на ниво БиХ, али да Устав није промијењен на начин да каже да је то функција која је дата БиХ.

"Устав је јасан када је ријеч о надлежностима, а то што је пракса у БиХ другачија у односу на оно што пише је други проблем", закључила је Цвијановићева.

(Срна)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

мики

20.05.2015 12:23

Жено драга, ко те пита за безбједност? Имамо органе који се тим баве И знамо да смо доста безбиједни. Дај нам да радимо И нормално живимо. Само се вадите на то. Надлежности, на дамо Српску...бла, бла...Ко ти шта тражи, хало, дозови се памети. Ради нешто са привредом или уступи мјесто неком другом. Не лупетај висе, Бога ти....

ОДГОВОРИТЕ
Name

абц

20.05.2015 12:25

Најмирнија си била док си у сфор-у радила...

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја 20.05.2015

20.05.2015 13:19

Ти Кончита уопште немаш стида ми у клин а ти у плочу јесу ли ти тражили љекарско кад си преузела ту функцију

Name

Дрекавац

20.05.2015 12:31

Дакле, фактички, ево је постаде и безбједњак. Кад си се већ уфурала и у ту улогу, а успут си се нашла у Београду, дедер поведи отуда Радишића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брслаша

20.05.2015 17:23

Досадна си

Name

уценик

20.05.2015 12:38

ЗНА УЦИТЕЉИЦА ДА СУ ДЈЕЦА МИРНА (послусна)-ПРУТ НЕ ТРЕБА !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко о цему

20.05.2015 13:05

Она И Баја о безбједности. А економија а корупција а пензије а гладни људи. То спомињи ткз премијерка у цизмицама

ОДГОВОРИТЕ
Name

субара

20.05.2015 13:52

Ако је безбједност задовљавајуца за њу за народ није сигурно. Крадја и лоповлуци рекетаси педофилија корумпирано судство полиција која трази паре за доруцак кад те зауставе. Банке нас оробисе на оциглед ове карикатуре од премијера. Јесу ли нам паре безбједне ко у Бобар банци? Јесу ли инвестиције обицног цовјека безбједне и под заститом дрзаве? Је ли безбједан онај несрецник сто му на правди Бога онај главоња Радисиц оте земљу па га јос разбисе и у лудницу стрпасе? Срам да те буде и Бога и људи другарице уцитељице!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цезар

20.05.2015 14:33

У року мјесец дана, плавуша није више премијер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тузлак

20.05.2015 15:29

Безбједоносна ситуација се мора гледати из висе углова, ако је сад мирно не знаци да је и добро. Мора се гледати колико је незапослених, ста нам ради омладина пензионери, демобилисани борци. Тисина јесте ал пред буру....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симе

20.05.2015 15:36

ХАХАХАХХАХАХАХАХАХХАХАХАХХАХАХАХАХХАХАХ ЕВО НАЈКОМИЦНИЈЕГ ЛИКА НА ОВОМ ПОРТАЛУ .......... ЦИЗМИЦА БЕЛА

ОДГОВОРИТЕ
Name

требиње

20.05.2015 16:33

Ни Алан Форд не би смјесније исприцао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта је???

20.05.2015 18:14

Безбедносна ситуација и јесте задовољавајуца, ста хоцете...дневно се само пар пљачки, крадја, тек мало несто криминалних радњи и понеко убиство деси. Стварно је задовољавајуца. По неко смије у својој куци и да спава мирно. Супер!

ОДГОВОРИТЕ
Name

цx

20.05.2015 20:52

Све је, не задовољавајуће, него одлично!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момцило

21.05.2015 05:25

Зено о цему ти, у ста се ти разумијес, осим у криви????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Песимиста са разлогом

21.05.2015 07:27

Безбједносна процјена би требала да садржи и степен угрожености државне, ентитетске и општинске имовине, буџетских средстава, јавних фондова, јавних предузећа. Па онда процјену степена отуђивања, крађа и поткрадања, пљачке и отимања, корупције и рекета, разних хоботница, алавих немани и сличних акрапа. Без тога је процјена фалична, крња и бесмислена, не може послужити као оријентир за акцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

21.05.2015 11:17

Па није зена рекла да је само мислила на себе и на Милорада то је заборавила,њима је безбједност гарантована нек све гори њима це бити добро

ОДГОВОРИТЕ